Zakaj je nadzorni odbor dober za podjetnike?

Tone Strnad je večinski lastnik, predsednik upravnega odbora in direktor družinskega podjetja Medis Group, ki ima v lasti Medis in še nekaj manjših podjetij.

V Sloveniji je med prvimi podjetniki poskusil preoblikovati korporativno upravljanje podjetja z nadzornim oziroma svetovalnim odborom.

Nadzorni odbor svetuje pri težavah

Največja vrednost nadzornega odbora je, da nam je svetoval pri težavah samega poslovanja, pojasnjuje Tone Strnad: »Dobili smo zunanje poglede na izzive. Zaradi različnih področij, s katerih so člani prihajali, smo dobili tudi povsem druge rešitve, kot smo jih bili vajeni. Nekatere so bile za drugo industrijo povsem klasične, za nas pa nekaj posebnega.« Kaj konkretno to pomeni? Strnad navaja nekaj primerov.

Dolgo investicijsko obdobje

V Medisu smo se navadili na to, da – preden dosežemo dobiček pri prodaji novega izdelka ali pri prodoru na nov trg – mine vsaj pet let investicijskega obdobja, razlaga Strnad: »Oba zunanja člana je to presenetilo, saj farmacevtski trg velja za visoko profitabilnega. Le malo ljudi se zaveda, kako dolgo traja, da res pride do prvega dobička. Tako smo tudi sami začeli na ta cikel gledati kot na problematičnega ter se z njim začeli ukvarjati več in drugače.

Letni razgovori z zaposlenimi pomagajo

Pri delu s kadri nam je predvsem član iz IT svetoval glede pogostosti in izvedbe letnih razgovorov, razlaga Strnad: »Ali povedano bolj na splošno, kako vzpostavljati sistem medsebojnega zaupanja. Seveda še niz drugih stvari, ki jih le težko naštejem, saj so se dogajale v kontekstu situacij. Ne nazadnje smo si med seboj tudi pomagali.«

Gradijo na lastnem znanju

V Medisu gradijo na lastnem znanju, pravi Strnad: »Seveda občasno angažiramo velike svetovalne hiše. A te imajo veliko teoretičnega znanja, operativnega pa relativno malo, še posebej za manjša podjetja, kot so slovenska (ali tudi na primer nemška). Slednje moraš pridobiti sam s prakso, stalno vključenostjo v delovanje trga in tudi s poskušanjem, ki pa je lahko zelo drago in si ga le težko privoščimo v tolikšni meri, kot bi si zares želeli.

Skratka, operativno znanje je zelo težko pridobiti in to je bil tudi eden od načinov njegovega pridobivanja.«

Celotni Intervju s Tonetom Strnadom si lahko preberete v zadnji številki revije Podjetna Slovenija in na povezavi.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh