Herman Potočnik Noordung na Forumu umetne inteligence

Umetna inteligenca (UI) je danes omogočila, da je udelezence nagovoril tudi Herman Potočnik Noordung, slavni slovenski raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike, vesoljskih poletov in tehnologij.

Na forumu so udeleženci spregovorili o izzivih, ki jih prinaša umetna inteligenca.

Dagmar von Bohnstein, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice, je omenila, da 61% nemških podjetij že uporablja ali pa namerava kmalu uporabljati UI. Hkrati pa je med drugim opozorila, da se je nujno izogniti birokraciji pri njeni regulaciji.

ZDA se pri razvoju UI med drugim osredotočajo na oglaševanje, marketing in strojno učenje. Kitajska na spletno trgovino in zdravstvo. EU in Nemčija pa na B2B: proizvodnjo, logistiko, avtonomne sisteme.

To je povedal dr. Antonio Krûger, direktor DFK, nemškega raziskovalnega centra za UI, in dodal:

Umetna inteligenca je drugi val digitalizacije in osmišlja zbrane podatke.«

Marko Grobelnik z Inštituta Jožef Stefan pa je glede regulacije dejal:

Vemo, kako deluje UI, ampak še vedno ne vemo, zakaj deluje tako dobro.«

Poudaril pa je, da glede regulacije na mednarodni ravni zdaj končno govorimo »v skupnem jeziku«. Pa tudi, da EU ni več prva na polju regulacije, ker so Kitajci marsikaj storili ‘čez poletje’.

Forum umetne inteligence poteka v Ljubljani v organizaciji Slovensko-nemške gospodarske zbornice, partnerke Podjetne Slovenije, in Gospodarske zbornice Slovenije.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh