Do 2023: 30 % rast izvoza

Sintija Križnič, Ivo Križnič in Tina Križnič, Elpro Križnič, d. o. o., 7. mesto med top MSP v elektroindustriji, 5. mesto v Podravski regiji.
Med top MSP v elektroindustriji ste zelo visoko – na 7. mestu. Kaj je v zadnjih letih največji razlog za tako dobro poslovanje podjetja?

SINTIJA KRIŽNIČ: Smo podjetje z več kot 30-letno tradicijo na področju elektroenergetike in obdelave pločevine. Že od zgodnjih začetkov je ena od naših najpomembnejših vrednot zanesljivost. S takšnim pristopom smo si zgradili dolgoročna poslovna partnerstva, strateške kupce in dobro ime v panogi. Močan poudarek dajemo razvoju zaposlenih. K uspešnosti prispevamo vsi: tako vodstvo kot zaposleni sledimo ciljem ter jih s trudom, delavnostjo in predanostjo dosegamo.

Kako konkretno je k rasti prispevala vaša pametna tovarna?

SINTIJA KRIŽNIČ: Združitev obeh panog, EK Electric in EK Metal, v skupnih, sodobno opremljenih proizvodnih prostorih nam je omogočila hitrejši razvoj na področju energetske samooskrbe, avtomatizacije in digitalizacije. S tem smo povečali učinkovitost in kakovost naših storitev.

Koncepti industrije 4.0 in elementi trajnostne politike delovanja in poslovanja, po katerih je zasnovana naša pametna tovarna, spreminjajo načine proizvodnje. Z najsodobnejšo tehnologijo, ki jo ponuja avtomatizirano skladišče in z njim avtonomno povezani CNC-stroji ter programske rešitve, v pametni tovarni veliko lažje in hitreje uresničujemo kupčeve zahteve od ideje do razvoja izdelka.

Od leta 2018 ste podvojili prihodke in kapital, presegli število 100 zaposlenih, sredstva in dobiček pa so rasli še bolj. Kakšno rast pa planirate za prihodnja leta?

SINTIJA KRIŽNIČ: Panoga elektroenergetike je v fazi razvoja, obnove in širitve, saj se električna energija globalno postavlja na pozicijo številka ena pri energentih kot najzanesljivejšem in trajnostnem viru energije. V prihodnje si na tem področju želimo okrepiti in razširiti našo vlogo strateškega partnerja kupcem.

Ponudba predelave pločevine je prav tako del sklopa elektrifikacije življenjskih okolij in s tem povezanih različnih ohišij. Tudi na tem področju bomo tako odigrali svojo vlogo.

Naša vizija in cilji so ambiciozni ter usmerjeni v rast in razvoj znanja, kadrov in tehnoloških rešitev na področju elektroenergetike in obdelave pločevine s poudarkom na strateškem sodelovanju. Vrh, ki ga želimo doseči do leta 2030, sestavljajo 3 stebri: lastne tehnološke rešitve, 10 % letna rast prihodkov (pri tem pa za 30 % večji izvoz) in kultura podjetja, usmerjena v trajnost.

Kot podjetje, ki je dejavno na področju osnovnih življenjskih surovin, elektrike in kovine, želimo soustvarjati novo, trajnostno energetsko podobo Slovenije in Evrope.

Kakšni so vaši načrti glede nasledstva? Bo podjetje ostalo v družinski lasti?

IVO KRIŽNIČ: Družinska podjetja imajo poseben čar ter pomemben vpliv na gospodarstvo in družbo. Ohranjanje podjetja v družinski lasti prinaša številne prednosti, saj se vrednote, dediščina in strast do posla prenašajo iz generacije v generacijo.

Družinska podjetja so pogosto bolj zavezana lokalni skupnosti, saj skrbijo za stabilne zaposlitve in razvoj lokalnega območja. Poleg tega imajo boljšo sposobnost preživetja in prilagajanja na dolgi rok, saj v njih odločitve sprejemajo z mislijo na dolgoročno rast, ne zgolj na trenutni dobiček.

Ohranjanje družinskega lastništva pomeni tudi ohranjanje tradicije in identitete ter prispeva k trajnostni poslovni praksi. Zato si vsekakor prizadevamo, da bo podjetje ostalo v družinski lasti.

Vaša najboljša podjetniška odločitev v zadnjih 3 letih?

TINA KRIŽNIČ: Naša najboljša podjetniška odločitev je bila zasnova in postavitev pametne tovarne po načelih trajnostne filozofije. Biti trajnostno odgovoren je za nas pomembna moralna vrednota, ki omogoča lepši svet tako nam kot našim zanamcem.

Tovarna v svoji osnovi poleg elementov industrije 4.0 in avtomatiziranega strojnega parka vključuje elemente trajnostne politike delovanja in poslovanja. Med drugim imamo na celotnem objektu implementirane pametne sisteme upravljanja razsvetljave, ogrevanja, prezračevanja, zalogovnika vode in podobno.

To pa se kaže tudi v izjemni investiciji v samooskrbo z električno energijo ob pomoči sončne elektrarne in hranilnika oziroma baterije, ki nam zagotavlja popolno oskrbno neodvisnost na tem področju. Vsi prihranki iz tega naslova se tako lahko preusmerijo v nadaljnji razvoj in dodatna vlaganja za zdravo rast podjetja.

Kje oziroma kdaj se najbolje regenerirate?

SINTIJA KRIŽNIČ: Najboljša regeneracija se mi zgodi v naravi, kjer se osvobodim stresa in napetosti. Sprehodi mi omogočajo, da globoko vdihnem svež zrak in si napolnim pljuča z energijo. Tudi vrt je idealen kraj za regeneracijo, saj delam z zemljo, sadim cvetje in se povežem z naravo.

A najpomembnejša je družina. Ob vikendih, ko se družimo na tekmah sinov ali drugih športnih dogodkih. Ob nedeljah, ko kdaj kuhamo skupaj. Ali pa kar vsak dan, ko se smejimo in si izkazujemo ljubezen. V teh trenutkih najdem notranji mir in svežino za vsako novo jutro.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh