ECB: 3-odstotna inflacija v začetku prihodnjega leta

Inflacijo okrog treh odstotkov naj bi dosegli v začetku prihodnjega leta, ciljna dva pa v letu 2025, kažejo zadnje projekcije Evropske centralne banke (ECB).

Evroobmočje sicer visi na tanki nitki pred recesijo. Gospodarska rast je bila v prvem četrtletju namreč le 0,1-odstotna. Tudi ECB ne izključuje možnosti tehnične recesije, je v intervjuju povedal Fabio Panetta, član izvršnega odbora ECB. Posledica tega je padanje gospodarske rasti. Kako visoko bodo šle obrestne mere?

»Mislim, da ni čas, da bi prenaglili z zviševanjem obrestnih mer, glede na to, koliko smo že dosegli. Moja intuicija kaže, da še nismo dosegli konca našega cikla zviševanja obrestnih mer, čeprav nismo daleč od njega. Mislim, da se bo politična razprava kmalu preusmerila od “kako visoko?” na “kako dolgo?”. Obstaja veliko možnosti za boj proti inflaciji z ohranjanjem visokih obrestnih mer tako dolgo, kot je potrebno. Biti moramo odločni, a preudarni, s ciljem znižati inflacijo, ne da bi po nepotrebnem škodovali gospodarski dejavnosti,« pravi Panetta.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh