PMI ponovno pod mejo 50 točk

Po treh obetavnih mesecih je proizvodni PMI v maju ponovno padel pod magičnih 50 in znaša 46,6 točke, navajajo v poročilu Združenja nabavnikov Slovenije. To še nikakor ne pomeni, da drvimo v recesijo, vendar pa smo ponovno v smeri navzdol.

Indeks proizvodnih aktivnosti znaša 46,2 točke (aprila 55,9), indeks novih naročil pa 48,5 točke (apria 55,4). Podjetja ponovno beležijo padec števila zaposlenih, indeks je iz 53,3 točke aprila v maju padel na 47,3 točke.

Že 14 mesecev zapored se skrajšujejo dobavni roki, katerih indeks znaša maja 48,8 točke (aprila 30,7). Ponovno je pod vrednostjo 50 točk indeks zalog končnih produktov z vrednostjo 46,8 točke (aprila 57,9). Nabavne cene se z indeksom v vrednosti 32,3 točke že osmi mesec zapored gibajo pod mejo 50 točk.. Indeks novih nabavnih nakupov znaša 45,8 točke in tudi indeks rasti zalog repromateriala je že četrti mesec pod mejo 50 točk in znaša 37,0 točke.

Gibanje proizvodnih indeksov PMI kaže, da se gospodarska aktivnost še vedno zmanjšuje kljub nižjim stroškom materialov, daljšemu obdobju padanju nabavnih cen in krajšim dobavnim rokom končnih produktov. Podjetja tako na račun nižjih vhodnih stroškov in višjih prodajnih cen vztrajno povišujejo bruto maržo in s tem ohranjajo visoko inflacijo in zmanjšujejo nova naročila, ugotavljajo pri Združenju.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh