Konec birokracije s prstnimi odtisi

Z zadnjo novelo Zakona o tujcih je omogočena hramba zajetih prstnih odtisov za obdobje pet let tudi za namen podaljšanja in izdaje nadaljnjega dovoljenja za prebivanje.

To pomeni, da tujcu v postopku podaljšanja dovoljenja za prebivanje ne bo več treba ponovno oddati prstnih odtisov, temveč se bodo uporabili prstni odtisi, zajeti v postopku izdaje prvega dovoljenja za prebivanje, so nam sporočili z ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Končno! Kaj pa odvzem prstih odtisov v tujini?

Spomnimo, pisali smo o tem, kako morajo kandidati za zaposlitve v tujini z letalom po več ur potovati na slovenske konzulate po svetu, saj lahko svoje prstne odtise oddajo le tam.

MNZ: »V primeru izdaje prvega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo Zakon o tujcih že zdaj v šestem odstavku 37.a člena določenim kategorijam tujcev omogoča, da prošnjo vložijo pri pristojni upravni enoti v Sloveniji, kjer nato tujec v postopku odda tudi prstna odtisa. Vložitev prošnje in oddajo prstnih odtisov na pristojni upravni enoti Zakon o tujcih na primer omogoča tudi v postopku izdaje prvega enotnega dovoljenja zaradi visokokvalificirane zaposlitve – modra karta EU … Prošnjo za izdajo prvega enotnega dovoljenja pri pristojnem organu v Republiki Sloveniji lahko vloži tudi oseba, ki na podlagi predložitve mnenja pristojnega ministrstva izkaže obstoj gospodarskega interesa za Republiko Slovenijo.«

Toda v praksi to verjetno pomeni, da bo večina tujih delavcev za zdaj, ob prvi odločitvi za delo v Sloveniji, očitno morala še naprej potovati tudi po nekaj ur daleč z letalom oddajat prstne odtise na slovenske konzulate po svetu. Ker zgoraj omenjeno velja le za določene kategorije delavcev, za izjeme.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh