Končno nižja obrestna mera, morda manj stečajev?

Prejšnji teden je Evropska centralna banka (ECB) v skladu z napovedmi znižala vse tri evrske ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke.

Sprememba je za gospodarstvo vsekakor dobrodošla, saj bodo posojila bolj ugodna. In očitno prihaja ob pravem času, še posebej za Nemčijo.

Tam se sicer rahlo kažejo žarki upanja, vseeno pa ne smemo pozabiti, da so stečaji v tej državi leta 2023 narasli za 20 % v primerjavi z letom prej, kaže zadnje poročilo Dun & Bradstreet.

Stečaji so posledica prav visokih obrestnih mer, ki so povečale stroške zadolževanja, in zmanjšane industrijske proizvodnje, ki je temelj nemškega gospodarstva, navaja Dun & Bradstreet v poročilu.

Stečaji pa niso izključno nemška domena. V letu 2023 je nekaj več kot polovica od 45 držav/regij, ki jih spremljata Dun & Bradstreet in njegova svetovna mreža, zabeležila porast stečajev.

Je pa po drugi strani res, da se je svetovno gospodarstvo v lanskem letu obdržalo nekoliko boljše od pričakovanj. Po napovedih se bo v letošnjem letu postopoma še izboljševalo.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh