Kaj morajo znati študenti, da bi zasedli sodobna delovna mesta?

Danes in jutri bodo potekali informativni dnevi, na katerih bodo mladi izbirali svojo profesionalno pot. Ste se kdaj vprašali, kaj vse morajo znati študenti, ki se prijavljajo na delovna mesta za sodobne poklice?

Strokovna vodja eŠtudentskega servisa Vesna Miloševič Zupančič navaja nekaj primerov poklicev in zanje potrebnih znanj:

1. Tiktoker.

Obvladanje snemanja in urejanja videovsebin, dobro poznavanje trendov na družbenih omrežjih, izkušnje pri izdelavi videovsebin, občutek za kreativno izražanje, ustvarjalnost, inovativnost, zmožnost razmišljanja in iskanja rešitev zunaj okvirov.

2. Influencer/-ka oziroma vplivnež/-ica.

Delodajalci iščejo osebe, ki že imajo videoposnetke na Instagramu, Tiktoku ali Youtubu ter včasih tudi strokovno znanje z določenega področja. Tako so pred kratkim iskali osebo, ki bo zadolžena za pripravo zanimivih in poučnih spletnih vsebin na področju fizioterapije in rehabilitacije na družbenih omrežjih (Instagram, TikTok, Facebook). V tem primeru je seveda prednost, da ima posameznik/-ca tudi izobrazbo ustrezne smeri (zdravstvo, fizioterapija, kineziologija, delovna terapija).

3. Podatkovni rudar.

Zaradi zahtev delovnega mesta (izvajanje podatkovnih analiz, priprava poročil, znanje iz matematike in statistike, znanje Excela ter aktivno znanje angleščine, zaželeno poznavanje SQL-poizvedb) je zaželeno, da kandidati prihajajo iz študijskih smeri matematika, računalništvo, informatika ali podobno.

4. Web3, kriptodela.

Pomembno je znanje angleščine, zmožnost ustvarjanja vsebin, povezanih s kriptovalutami (ta znanja so posamezniki večinoma pridobili v okviru neformalnega izobraževanja in lastnega raziskovanja), poznavanje družbenih omrežij Twitter, FB, Instagram, TikTok; dobro poznavanje novičarskih spletnih strani, ki pišejo o kriptovalutah in kriptotrgu (zopet lasten interes, informalno učenje), poznavanje kriptotehnologij.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh