Nevarnost preveč pametnih robotov v rokah zlobnežev

Nekatere nevarnosti robotov z umetno inteligenco so precej strašljive, pravi 75-letni Geoffrey Hinton, ki velja za "botra" umetne inteligence.

»Verjetno si lahko predstavljate, da bi morda nekdo, kot je na primer ruski predsednik Vladimir Putin, dovolil, da si roboti ustvarijo lastne podcilje.« Hinton je bil sicer do nedavnega še zaposlen pri Googlu, zdaj je dal odpoved. Pravi, da obžaluje svoj vložek pri razvoju tega področja.

Roboti še niso bolj inteligentni od ljudi, a bodo to kmalu postali, meni. Pravi, da da bi lahko chatbot kmalu prehitel raven informacij, ki jih imajo človeški možgani. To bi lahko sčasoma pomenilo tudi, da bi robot začel delovati na princip ustvarjanja več moči zase, poročajo na portalu 24ur.

Prišel je do zaključka, da se vrsta inteligence, ki jo razvijamo, zelo razlikuje od inteligence, ki jo imamo: »Ljudje imajo namreč biološke sisteme, roboti pa digitalne. Kako bi bilo to videti, če bi lahko delovanje robotov preslikali na človeštvo? »Podobno bi bilo temu, da bi lahko v množici 10 tisoč ljudi vsak posameznik, ki bi se nekaj naučil, znanje instantno delil z drugimi, ki bi se tako v trenutku naučili vsega. Prav zaradi tega lahko tovrstni programi, kot je ChatGPT, vedo veliko več kot le ena oseba,« razlaga Hinton.

To sicer ni bil napad na njegovega bivšega delodajalca. Google je celo pohvalil, da je pri svojem ustvarjanju zelo odgovoren, a sporočilo smo vseeno razumeli.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh