IMF: »Ubijte inflacijsko zver.«

»To zver morate ubiti,« je banke v izjavi za medije v Stockholmu pozval direktor evropskega oddelka Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Alfred Kammer.

»Zgodovina je polna primerov, ko so oblikovalci politik prekinili zviševanje obrestnih mer, nato pa morali še enkrat poskusiti znižati inflacijo, kar je povzročilo še večjo bolečino gospodarstvu.«

V IMF so tako prepričani, da bi morale centralne banke z dvigovanjem obrestnih mer nadaljevati, saj jih skrbi, da se rast cen energentov prenaša na rast cen v celotnem gospodarstvu.

Zaradi upočasnjene gospodarske rasti in inflacije ter številnih propadov bank pod težo višjih obrestnih mer se po drugi strani pojavljajo ugibanja, da bodo centralne banke nadaljnje dvige obresti morda prestavile, da bi se učinki ukrepov odrazili v gospodarstvu, poroča portal 24ur. A ta scenarij se vsaj ta mesec očitno še ne bo zgodil.

Fed je na tretjem letošnjem zasedanju vnovič dvignila ključno obrestno mero, poročajo na Financah. Odbor za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) jo je dvignil na raven med 5,00 in 5,25 odstotka. Dvig je bil kljub pomislekom pričakovan, kar 18 članov odbora FOMC namreč pričakuje, da bodo obrestne mere do konca leta dosegle 5,1 odstotka glede na mediano napovedi, kar pomeni še en dvig za 25 bazičnih točk. 

Jutri bo na potezi ECB. Glede na običajno prakso, da gre odločitev ECB običajno v isto smer kot Fed, lahko na jutrišnjem zasedanju predvidevamo še en dvig ključne obrestne mere.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh