To so podjetniki, ki so največji doma in plačujejo davke v Sloveniji

Kdo so torej največji podjetniki na Slovenskem? Poudarek je na zadnjem delu vprašanja. Gre namreč za največja podjetja in največje skupine v lasti podjetnikov, ki poslujejo v Sloveniji.

To ni lestvica najbogatejših, temveč gre za lestvici podjetij v lasti tistih podjetnikov, ki zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke ter imajo sedeže podjetij v Sloveniji.

Obe lestvici smo oblikovali skupaj z družbo Dun & Bradstreet Slovenija.

Največje podjetniške skupine po vrednosti sredstev in kapitala so v lasti podjetnic in/ali podjetnikov, ki so že dolgo na podjetniški sceni.

To so:

družina Klarič, 

Igor Akrapovič,

Miha in Matevž Kirn,

Franc Frelih,

Aleksander Jereb,

družina Gregorič,

Izet Rastoder,

Bogomir Strašek,

Alenka Žnidaršič Kranjc,

Aleš Mozetič in Alenka Mozetič Zavrl,

Tone Strnad …

A podjetništvo je vedno imelo tudi funkcijo regeneracije gospodarstva. Namesto ugašajočih podjetniških zvezd nastajajo nove, in to v isti panogi.

Pred dobrimi 20 leti je bil Mirko Tuš med dokaj skrivnostnimi, takrat uspešnimi podjetniki. Njegova skupina Tuš je v zadnjih letih v precejšnjih težavah. A po drugi strani je v zadnjih letih prav v SV Sloveniji zraslo novo zasebno trgovsko podjetje Jagros v lasti družine Jager, ki je že med največjimi podjetji in skupinami v Sloveniji.

Pa Jagros ni edino takšno podjetje. Še veliko drugih, novih podjetniških zvezd je na lestvici, ki so še veliko manj znane. Mednje bi lahko šteli tudi Ireno Kunstelj Moro, lastnico družbe Moro & Kunst, ki je na visokem 3. mestu. A žal podjetnic še ni prav veliko med največjimi podjetniki.

Celotni članek si lahko preberete v najnovejši reviji Podjetna Slovenija in na povezavi spodaj:

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh