Še eno varčevanje na račun delodajalcev?

Vlada gleda v prihodnost in varčevali bomo pri bolniških, pravi premier Golob. V načrtu je namreč ponovno uvedba daljšega obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca tako, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022. V breme delodajalca je takrat šlo 30 delovni dni. Še eno varčevanje na račun delodajalcev, torej?

Gospodarstvo, logično, ostro nasprotuje. »Če bo Vlada RS podaljšala izplačevanje bolniške odsotnosti v breme delodajalcev, bo s tem naredila velik korak nazaj in dodatno otežila že tako zahtevne razmere, v katerih deluje slovensko gospodarstvo,« so se odzvali predstavniki gospodarske, obrtno-podjetniške in trgovinske zbornice, združenja delodajalcev ter združenja delodajalcev obrti in podjetnikov, poroča portal 24 ur.

Bojijo se, da se vnovič nakazuje poslabšanje položaja gospodarstva, zaradi česar so močno zaskrbljeni, so zapisali. »Sprejetje rešitve, o kateri razmišlja vlada, bi pomenilo samovoljen in enostranski ukrep, brez kakršnegakoli dialoga in presoje vplivov na gospodarstvo, ki že vse od lanskega leta deluje v vedno bolj oteženih pogojih poslovanja,« so še navedli.

Kaj pa pravi premier na kritike? »Ali mislite, da smo vzeli denar znanosti? Ne. Med dvema dilemama – ali bomo vlagali v razvoj in bodočnost ali v to, da bo nekdo, ki je danes na bolniški, še naprej srečen na bolniški in njegov delodajalec tudi – smo se odločili za razvoj in prihodnost.«

»Ali to pomeni, da v Sloveniji ni razvoja?«, se sprašuje urednik Podjetne Slovenije Goran Novković.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh