Hrvati bodo dobili davčne bonbončke, Slovenci pa kislice

Hrvaški sabor bo danes glasoval o svežnju davčnih zakonov, zaradi katerih bodo imeli Hrvati predvidoma višje neto plače. Odpravlja se tako imenovani prirez na dohodek, ki je bil do zdaj v celoti prihodek občin, viša se tudi splošna olajšava. Hrvate torej čaka kar nekaj davčnih bonbončkov. Kaj pa pri nas?

V Sloveniji dobivamo same kislice. Plače bodo kljub drugačnim napovedim in obljubam Golobove vlade obdavčene več. Dobili bomo 0,3-odstotni solidarnostni davek zaradi poplav, verjetno bomo s prispevki bolj obremenjeni tudi zaradi dolgotrajne oskrbe in pokojninske reforme, vprašanje je, kako oziroma koliko bomo plačevali zdravstvo in kaj za to dobili, se sprašujejo na Financah.

Inflacija v območju z evrom je še vedno visoka, kažejo zadnji februarski podatki. Tri največja evropska gospodarstva, Nemčija, Francija in Španija, so ponovno doživela višjo rast inflacije glede na predhodni mesec, poroča Delo.

Podobna slika se riše tudi v Združenih državah Amerike. Tam se je inflacija februarja sicer zmanjšala, a za manj od pričakovanj. Nekateri analitiki tako prehitevajo celo napovedi ameriške centralne banke Federal Reserve, da bi ključna obrestna mera prišla celo do šestih odstotkov.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh