Hudič je v davčnem primežu, zakonodaji in birokraciji

Gospodarsko ministrstvo želi z akcijskim načrtom izrazito povečati konkurenčnost. Toda ali bo celotna vlada spremenila dosedanje ravnanje in ga res začela uresničevati?

Sonja Šmuc, direktorica HRM in strateških projektov pri Dewesoftu, poudarja, da Slovenija ni uspešna nova evropska kandidatka samo zaradi naravnih lepot, temveč tudi zaradi močnega izvozno naravnanega gospodarstva. Padanje Slovenije na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti ocenjuje kritično in meni, da vlada ne razume, kaj je ključno za uspešno gospodarstvo.

Pozdravlja idejo, da Slovenija postane privlačna za raziskave in razvoj, a hkrati opozarja na obremenjujočo davčno obremenitev, zapleteno zakonodajo in počasne birokratske postopke.

»Hudič je namreč v podrobnostih. In to ne v milijardnem paketu, ki je vsekakor dobrodošel, temveč v pretiranem davčnem primežu, neživljenjskih zakonodajnih pogojih in obupno počasnih birokratskih postopkih. Spreminjanje tega pa je za vsako vlado mukotrpno delo. Zato ne bo dovolj, da si boljše konkurenčnosti želi samo ministrstvo za gospodarstvo. Celotna vlada mora pri tem sodelovati in delovati bistveno drugače kot do zdaj, ko ni videti, da gospodarstvo jemlje resno,« je jasna Sonja Šmuc.

Za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva so na ministrstvu tako izbrali pet projektov, ki jih bodo, kot pravijo, izvedli v naslednjih treh do dvanajstih mesecih. »Z izvedbo teh petih projektov bomo že znatno izboljšali položaj Slovenije v evropskem raziskovalnem prostoru,« so prepričani na MGTŠ.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh