Odpuščanja na račun umetne inteligence

Več sto zaposlenih pri nemškem tabloidu Bild naj bi ostalo brez služb, ker jih bodo nadomestila orodja na podlagi umetne inteligence, je poročal spletni portal Deutsche Welle. Na udaru bodo tisti na položajih, kot so uredniki nižjih ravni, redaktoji in podporno osebje.

»Na žalost se bomo morali raziti s sodelavci, ki opravljajo naloge, ki jih bo prevzela umetna inteligenca oziroma drugi postopki v digitaliziranem svetu,« so zapisali v elektronskem sporočilu vzaložbi Axel Springer, pod okrilje katere spada Bild.

Strah, da bo razvoj umetne inteligence vodil v ukinitev številnih delovnih mest v medijih, se že uresničuje. Orodja, kot je ChatGPT, so namreč sposobna priprave zahtevnih medijskih vsebin, zaradi česar bi lahko številni zaposleni v medijih za delodajalce postali nepotrebni.

Lahko pa se tudi zgodi, da se bodo novinarji s pomočjo umetne inteligence razbremenili rutinskih opravil in se bodo zato bolj osredotočili na poglobljene vsebine.

 

V vsakem primeru pa vpeljava orodij umetne inteligence povečuje tveganje za širjenje lažnih novic in netočnih informacij, opozarja Deutsche Welle. Umetna inteligenca namreč vsaj za zdaj v določenih primerih, ki zahtevajo abstraktno razmišljanje, ni sposobna delovati enako dobro kot človek, poroča portal Siol.net.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh