Kako gospodarsko ministrstvo pospešuje digitalizacijo?

Kateri bodo konkretni ukrepi v naslednjih 2 letih, s katerimi boste podjetništvu in gospodarstvu pomagali do hitrejše digitalizacije ter pospešili uporabo umetne inteligence?

To vprašanje smo naslovili na ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). Iz odgovora ministrstva smo izluščili nekaj konkretnih informacij:

Razpis za digitalno preobrazbo.

V izvajanju je javni razpis »Digitalna preobrazba gospodarstva« v višini 44 milijonov evrov, s katerim želijo gospodarstvo (velika podjetja, ki delujejo v konzorcijih z mikro, malimi in srednje velikimi podjetji) spodbuditi k celoviti digitalni preobrazbi poslovanja ali k digitalni preobrazbi posameznih poslovnih funkcij s pomočjo uporabe naprednih digitalnih tehnologij. Prek razpisa je bilo odobrenih 23 projektov s konzorciji, v katerih so najmanj tri podjetja.

Čezmejni projekti.

MGTŠ slovenskim podjetjem pomaga tudi pri vključevanju v nekatere pomembne projekte skupnega evropskega interesa (t. i. IPCEI). Takšna sta večdržavni projekt skupne evropske infrastrukture podatkov in storitev ter večdržavni projekt Nizkoporabni procesorji in polprevodni čipi.

Vavčerji.

Za mikro, mala in srednje velika podjetja bodo na voljo vavčerji za digitalizacijo (na primer za kibernetsko varnost). Pri vavčerjih gre za spodbude manjših vrednosti, pri katerih so postopki poenostavljeni in hitri ter tako prilagojeni ciljni skupini mikro in malih podjetij.

Razpis v letu 2024.

V letu 2024 načrtujejo javni razpis za digitalno transformacijo podjetij v skupni višini približno 45 milijonov evrov, prek katerega bomo s kombinacijo povratnih in nepovratnih virov spodbujali digitalno transformacijo v podjetjih.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh