Kako bo vlada olajšala zaposlovanje tujcev?

Pripravljajo se nove spremembe zakona o tujcih (ZTuj) ter zakon o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT).

Že to jesen je treba prenesti Direktivo EU o pogojih za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namen visokokvalificirane zaposlitve, sporočajo z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDSSZ).

V najnovejši izdaji naše revije Podjetna Slovenija in na tem portalu smo objavili, kakšne bodo novosti:

Možnost krajše zaposlitve za top strokovnjake. Prosilci bodo za pridobitev modre karte EU (enotno dovoljenje za visokokvalificirane kadre) morali predložiti sklenjeno pogodbo za zaposlitev z delodajalcem v EU ali zavezujočo ponudbo za zaposlitev za najmanj 6, in ne več za 12 mesecev, kot to velja zdaj. Predložiti bodo morali tudi dokazila o kvalifikacijah in poklicni usposobljenosti. (MDSSZ)

Nižji spodnji prag za najnižjo plačo. Spodnji prag za najnižjo plačo, ki jo morajo prosilci zaslužiti, se je po direktivi znižal na najmanj 1-kratnik bruto letne plače v državi članici zaposlitve. Doslej je veljal prag najmanj 1,5-kratnik povprečne bruto letne plače v državi zaposlitve. (MDSSZ)

Širši nabor kandidatov. Za modro karto bodo lahko zaprosili tudi upravičenci do mednarodne zaščite. (MDSSZ)

Lažja zaposlitev za nekatere poklice. Nekatere vrste poklicnih kvalifikacij, na primer v sektorju informacijske in komunikacijske tehnologije, bo mogoče potrditi z dokazilom o ustreznih delovnih izkušnjah. (MDSSZ)

Lažja selitev družin med državami EU. Imetniki modre karte EU se bodo lažje selili iz ene v drugo državo EU po enem letu dela v državi, v katero so se preselili na začetku. Družina jih bo lahko spremljala, s čimer bosta olajšana mobilnost znotraj EU in hitrejši postopek ponovnega združevanja družin. (MDSSZ)

Širši možen nabor kandidatov. Posodobljeni predpisi bodo beguncem in iskalcem azila, ki so trenutno v EU, omogočili, da za modro karto zaprosijo v drugih državah EU, ne več le tam, kjer so prejeli zaščito. (MDSSZ)

Predlog sprememb zakona o tujcih je še v pripravi. Njihov sprejem je predviden do konca letošnjega leta, so sporočili z MNZ.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh