Kaj imajo skupnega dirkači in podjetniki?

Katere tri lastnosti dirkačev lahko podjetniki najučinkoviteje uporabijo pri vodenju podjetja?, je urednik revije Podjetna Slovenija Goran Novković vprašal velikega poznavalca avtomobilske in dirkalne industrije Josta Capita.

»To so predanost, osredotočenost na cilje in zabava. Dirkači so predani. Naredijo vse, da zmagajo in dosežejo najboljši rezultat. Imajo izrazito željo po dosežku, za kar potrebujejo cilje. Samo predanost, brez ciljev, ni dovolj, ker sicer lahko delujete kot kokoš brez glave. Ustvarjate kaos. Torej potrebujete cilje in pomembno je, da so ti realni, a tudi ambiciozni.

Tretja lastnost pa je zabava. Pri tem, ko dosegate in se borite za cilje, morate uživati. Želeti morate doseči in preseči cilje. To si tri lastnosti dirkačev, ki so pomembne tudi za podjetnike.«

Podjetništvo je podobno športu; polno je vzponov in padcev. Podjetniki se vedno znova spoprijemajo s porazi, prav tako vrhunski športniki. Kako si je najbolje opomoči po padcu oziroma porazu?, sprašuje Goran Novković. In Jost Capito odgovarja:

»Padci so prvi pogon za izboljšanje, napredovanje. Če doživite poraz, najprej potrebujete ustrezno analizo, kaj se je zgodilo. Poskusiti morate razumeti, zakaj se je to zgodilo. Nato pa ustvariti strategijo, kako postati boljši, in postaviti realne cilje.

Najpomembnejše pri tem je, da ne prenehate verjeti vase. Da ne obupate. Da verjamete v svojo ekipo. Lahko jo spremenite. Vendar morate imeti ekipo, v katero verjamete.«

Podjetniki morajo razumeti, zakaj so doživeli poraz, meni Capito:
»Če nočete razumeti razlogov za poraz, ne morete narediti preobrata. Če ne gre tja, kamor želite, morate razumeti, zakaj je tako. Za to potrebujete veliko odprtosti in samokritike. Toda opomorete si lahko le, če v celoti razumete, kaj gre narobe.

Ni nujno, da ste kot podjetnik – ali vaša ekipa – naredili napako. Lahko se je spremenilo okolje ali pa je vaš tekmec našel nekaj, kar je veliko boljše od tega, kar imate vi. To morate razumeti in analizirati. Šele takrat lahko postanete boljši in premagate konkurenco.«

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh