Evropska komisija: boljši obeti za Slovenijo

Evropi se je očitno uspelo izogniti najbolj črnim scenarijem, razkriva poročilo Evropske komisije Winter 2023 Economic Forecast: EU economy set to avoid recession, but head winds perisit.

Napovedi gospodarske rasti so boljše za 0,8 odstotka v Evropski uniji in za 0,9 odstotka v evroobmočju. Vse kaže, da smo se izognili tehnični recesiji, ki smo jo pričakovali v začetku letošnjega leta.

Tudi Sloveniji po omejeni gospodarski rasti v začetku letošnjega leta v drugi polovici kaže boljše. Dobre novice gredo na račun nizke stopnje brezposelnosti in hitre rasti plač. Zasebna potrošnja bo po skoku v 2022 letos vseeno rasla počasneje. Tudi investicije bodo večje, deloma tudi na račun javnih investicij. Rast izvoza se bo pospešila, vendar bo količina izvoza še vedno negativna na račun močnega uvoza. BDP naj bi se povečal za odstotek v letošnjem letu in za dva odstotka v letu 2024.

Tudi obeti za inflacijo so boljši. S popuščanjem pritiska na globalne cene energije in šibko rastjo naj bi se ta spustila na 6,1 odstotka v letošnjem letu. Padec inflacije naj bi se nadaljeval tudi v letu 2024, ko naj bi znašala 3,5 odstotka, še navaja poročilo.

Pomakni se na vrh