Živilske inovacije – v stari elektrarni
- Vida Petrovčič
- 29 oktobra, 2025
- Trendi
- Foto: stock.adobe.com, fotografija je simbolična
Okolje, ki je bilo desetletja zaznamovano s premogovništvom, se preobraža v prostor inovacij, podjetništva in trajnostnih rešitev.
V središču te preobrazbe stojita dva ključna projekta – Center prihodnosti v Stari elektrarni in TecHub – Tehnološki park Velenje. Skupaj ustvarjata razvojni most med preteklostjo in prihodnostjo ter predstavljata osnovo za nove gospodarske trende, ki so tesno povezani z globalnimi usmeritvami.
Posebnost Centra prihodnosti je njegova usmeritev v inovacije na področju živilske tehnologije in agroživilstva. Globalni trg alternativnih beljakovin naj bi po podatkih analitikov do leta 2030 presegel vrednost 150 milijard evrov, rast povpraševanja pa spodbujajo podnebne spremembe, omejeni viri in rast prebivalstva.
To za regijo pomeni priložnost, da postane slovensko središče prehranskih inovacij. Food Lab z laboratoriji za fermentacijo, micelije in razvoj rastlinskih produktov bo podjetjem zagotovil hitrejšo pot od ideje do izdelka, to pa bo odprlo vrata novim visokokvalificiranim delovnim mestom, pritegnilo tuje vlagatelje ter omogočilo povezovanje z živilsko industrijo, ki išče trajnostne in inovativne rešitve.
Celotni članek si lahko preberete v najnovejši reviji Podjetna Slovenija.
Iz posebnih izdaj

Ne pišite e-sporočila, ko ste jezni
Elektronsko sporočilo naj vsebuje jasno zadevo (subject), a celotna vsebina sporočila naj ne bo zapisana

Pametne pošiljke: kako senzorji rešujejo milijarde
Internet stvari (IoT) je postal ključno orodje v logistiki, saj omogoča sledenje v realnem času, predvidljivo vzdrževanje in zmanjševanje odpadkov.

Krasni novi (nevarni) svet
Danes ste naši naročniki v svoje nabiralnike posebno izdajo Podjetne Slovenije, Podjetna varnost: Nič nas ne sme presenetiti.

Pečjak: »O veganski hrani se veliko govori, a se je malo proda.«
Silvo Pečjak, Pekarna Pečjak,
69. med največjimi podjetniškimi podjetji.



