Živilske inovacije – v stari elektrarni

Vodja financ in projektov v SAŠA inkubatorju Tanja Ževart Boček poudarja, da Savinjsko- Šaleška regija danes piše novo razvojno zgodbo.

Okolje, ki je bilo desetletja zaznamovano s premogovništvom, se preobraža v prostor inovacij, podjetništva in trajnostnih rešitev.

V središču te preobrazbe stojita dva ključna projekta – Center prihodnosti v Stari elektrarni in TecHub – Tehnološki park Velenje. Skupaj ustvarjata razvojni most med preteklostjo in prihodnostjo ter predstavljata osnovo za nove gospodarske trende, ki so tesno povezani z globalnimi usmeritvami.

Posebnost Centra prihodnosti je njegova usmeritev v inovacije na področju živilske tehnologije in agroživilstva. Globalni trg alternativnih beljakovin naj bi po podatkih analitikov do leta 2030 presegel vrednost 150 milijard evrov, rast povpraševanja pa spodbujajo podnebne spremembe, omejeni viri in rast prebivalstva.

To za regijo pomeni priložnost, da postane slovensko središče prehranskih inovacij. Food Lab z laboratoriji za fermentacijo, micelije in razvoj rastlinskih produktov bo podjetjem zagotovil hitrejšo pot od ideje do izdelka, to pa bo odprlo vrata novim visokokvalificiranim delovnim mestom, pritegnilo tuje vlagatelje ter omogočilo povezovanje z živilsko industrijo, ki išče trajnostne in inovativne rešitve.

Celotni članek si lahko preberete v najnovejši reviji Podjetna Slovenija.

Iz posebnih izdaj
  Preberite tudi
Pomakni se na vrh