Nemčija že dolgo kiha, Slovenija pa še nima pljučnice

Iz intervjuja s prof. dr. Mojmirjem Mrakom: Goran Novković: Res smo še zelo odvisni od Nemčije. Ampak precej manj denimo od Češke, Slovaške ali Madžarske. Nemčija kiha že nekaj časa, mi pa še vedno nismo dobili pljučnice, kakršna nas je v takšnih primerih doletela v preteklosti. Ali je zmanjšanje deleža izvoza v Nemčijo glede na celoten slovenski izvoz ta hip za Slovenijo celo blagodejen? Smo zaradi tega bolj odporni?

Prof. dr. Mojmir Mrak: Sam ne poznam natančnejših številk za države, ki jih navajate. A vse te države so podobno kot Slovenija močno trgovinsko povezane z Nemčijo, v tem okviru pa še zlasti z njeno avtomobilsko industrijo. Če je slovensko gospodarstvo uspelo vsaj nekoliko diverzificirati svoje dobave na partnerje v drugih državah, je to nedvomno dobrodošlo.

Še vedno pa govorimo predvsem o diverzifikaciji na druge države evroobmočja. S tovrstno diverzifikacijo smo sicer nekoliko bolje zaščiteni pred šoki, v katere zapadajo posamezne države, s katerimi imamo skupno valuto. Vendar nas to ne varuje pred naraščajočimi geopolitičnimi tveganji, s katerimi se spoprijema EU kot celota. Tovrstnim tveganjem skupaj z valutnimi tveganji pa so vse bolj izpostavljena podjetja, ki delujejo na širših svetovnih trgih.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh