Kaj počne Warren Buffett in kaj Oprah Winfrey

Najuspešnejši podjetniki na svetu imajo ustvarjalne hobije. Warren Buffet v prostem času igra ukulele. Steve Jobs je pisal kaligrafijo. Mark Zuckerberg šiva in tiska 3D-oblekice za svoji hčerki. Predsednik uprave Goldman Sachs, David Salomon, je DJ.

Ste se kdaj vprašali, kaj počnejo najuspešnejši podjetniki na svetu, da se sprostijo? Je poleg trdega dela (to ne uide nikomur od najboljših) morda prav to, kako preživljajo svoj prosti čas, recept za uspeh?

4 recepti za sproščanje

1. Kdo prebere 500 strani na dan?

Warren Buffett prebere osem časopisov in 500 strani gradiva na dan. Na predavanju MBA na Columbii je povedal: »Vsak dan preberite 500 strani. Tako deluje znanje. Nabira se kot obrestne mere. To lahko storite vsi, vendar vam zagotavljam, da vas ne bo veliko, ki bodo to res storili.«

Sliši se neznansko preprosto: prebereš in si uspešen. Toda stvari so večinoma zelo preproste, le narediti jih moramo. No, prav tukaj pa se navadno zaplete.

Zakaj torej knjige? Branje knjig je eden od temeljev, ki jih potrebujete za uspeh, pravi Krista Mashore, podjetnica in avtorica štirih uspešnic: »Branje vas lahko navdihne, razsvetli in vam da ideje, na katere nikoli ne bi pomislili. Vse, kar morate storiti, je to, da te ideje uresničite.«

4. Kdo meditira?

Študije so pokazale, da lahko meditacija spremeni možgansko snov, zmanjša stres in podjetnikom pomaga sprejemati boljše odločitve, piše James Paine v članku 11 Wildly Successful Entrepreneurs Who Swear by Daily Meditation (11 noro uspešnih podjetnikov, ki prisegajo na vsakodnevno meditacijo).

Ustanoviteljica Huffington Post Arianna Huffington

Tako ne preseneča dejstvo, da je meditiranje stalna praksa številnih uspešnih podjetnikov. Med njimi so denimo ustanoviteljica Huffington Post Arianna Huffington, superuspešni in premožni komik Jerry Seinfeld, ustanovitelj Green Mountain Coffee Bob Stiller, milijarder in ustanovitelj Salesforce Marc Benioff in Oprah Winfrey.

Jerry Seinfeld

Si lahko vzamete 15 minut časa? V še tako natrpanem urniku jih lahko najdete in to je dovolj, da začutite notranji mir in zbistrite misli, trdi gostujoči predavatelj marketinga na Univerzi v Washingtonu Jayson DeMers.

3. Predstavljajte si, kako Buffett igra na ukulele.

Warren Buffet v prostem času igra ukulele. Steve Jobs je pisal kaligrafijo. Mark Zuckerberg šiva in tiska 3D-oblekice za svoji hčerki. Predsednik uprave Goldman Sachs, David Salomon, je DJ. Vsi izjemno uspešni ljudje na svetu razumejo neposreden vpliv, ki ga ima razgibavanje desne strani možganov na njihovo delo ali posel, piše Casey Rickey v članku The World’s Most Successful Entrepreneurs All Have Creative Hobbies: Here’s Why (Vsi najuspešnejši podjetniki na svetu imajo ustvarjalne hobije: tu je razlog).

Mark Zuckerberg

Ne glede na to, ali gre za didžejanje, šivanje ali igranje ukulel, ustvarjalnost pomaga povezati pike in nam odpre oči, da vidimo, česar drugi niso sposobni videti. To je v poslu neverjetno močna veščina, pravi Rickey.

Ljudje, ki so vadili igranje klavirja v starosti od 60 do 85 let, so po šestih mesecih izboljšali spomin, verbalno izražanje, hitrost obdelovanja informacij in druge kognitivne funkcije v primerjavi s tistimi, ki tega niso počeli, ugotavlja Penn Medicine News.

Tako kot razgibavanje telesa je tudi ustvarjalnost mišica, ki jo lahko razvijamo (in bi jo tudi morali), če ste podjetnik.

4. Trije magnati, ki telovadijo.
Richard Branson

»Resno dvomim, da bi bil tako uspešen v svoji karieri (in srečen v osebnem življenju), če ne bi vedno dajal pomena svojemu zdravju in telesni pripravljenosti,« je v svojem blogu zapisal Richard Branson. Britanski poslovni magnat, komercialni astronavt in ustanovitelj skupine Virgin danes obvladuje več kot 400 podjetij.

Tim Cook, izvršni direktor podjetja Apple

Ni edini svetovno uspešni podjetnik, ki tako misli. Tudi Mark Zuckerberg, ameriški medijski magnat, internetni podjetnik in soustanovitelj podjetja Meta Platforms, in Tim Cook, izvršni direktor podjetja Apple, pravita, da je redna vadba ključni element njunega uspeha.

Študije kažejo, da lahko redna vadba izboljša vaše duševno zdravje, spomin in raven energije ter poskrbi, da se na splošno počutite bolj srečne.

Pri tem, kaj lahko počnete, je meja nebo: tecite, hodite na polno, kolesarite, dvigujte uteži, plavajte, veslajte ali boksajte. Kaj počnete, ni tako pomembno; glavno je, da to počnete.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh