Zahtevni kupci: od vinskih kleti do domače kinodvorane

Zahtevni kupci pri gradnji doma iščejo najnovejše trende, najbolj kakovostne materiale, največje udobje in največjo funkcionalnost, pri tem pa niso pripravljeni sklepati kompromisov pri estetiki. Poiskali smo 8 trendov gradnje za zahtevne kupce.
1. Okoljsko ozaveščeno in ekološko zasnovano oblikovanje

Ekološko ozaveščena zasnova izkorišča naravno okolje in obnovljive vire za ustvarjanje lepih in trajnostnih prostorov, navaja Brian Hogan v članku Top 7 Luxury Design Trends for 2023 (7 najboljših trendov luksuznega oblikovanja za leto 2023).

Biofilni elementi, kot so žive stene, velika okna, ki prepuščajo naravno svetlobo, zelene strehe in naravni materiali, pomagajo ustvariti povezavo med človekom in naravo, zaradi česar je prostor udobnejši in bolj zdrav za bivanje.

Preudarno urejeno, reciklirano ali predelano vintage pohištvo in dekorji dodajo značaj in ustvarijo razkošen, brezčasen prostor. »Pri dobrem oblikovanju ne gre za to, da bi porabili največ denarja, temveč za ponudbo dobro zasnovanih domov, včasih brez posebnosti,« pravi Mary Cook, ustanoviteljica Mary Cook Associates, podjetja za komercialno notranjo opremo iz Chicaga.

2. Zelena tehnologija

Zelena tehnologija, kot so sončni kolektorji, energetsko učinkovite naprave in pametna razsvetljava, zagotavlja minimalen vpliv oblikovanja na okolje. Ustvarja estetsko prijetne in trajnostne prostore, ki koristijo okolju in ljudem, ki v njih živijo.

3. Integracija pametne tehnologije

Pametna tehnologija pri načrtovanju luksuznega doma prihrani čas in zmanjšuje ogljični odtis doma, povzroča pa tudi manj stresa. Luksuzni domovi morajo imeti:

  • pametno razsvetljavo: pametni sistemi razsvetljave lastnikom stanovanj omogočajo preprosto prilagajanje nastavitev osvetlitve s svojega telefona ali nadzorne plošče;
  • pametne varnostne sisteme: lastniki stanovanj lahko svojo lastnino nadzorujejo od koderkoli s sistemom, ki podpira kamero, in prejemajo opozorila za vsako sumljivo dejavnost;
  • avtomatizirano obdelavo oken: lastnikom stanovanj omogoča, da prilagodijo količino svetlobe, ki prihaja v dom, in zagotovijo zasebnost, kadar je to potrebno;
  • pametne termostate: lastniki lahko na daljavo prilagodijo temperaturo svojega doma in vklopijo avtomatizirane nastavitve temperature za varčevanje z energijo;
  • pametne vodne senzorje in ventile: opozarjajo na morebitno puščanje vode, zato lahko lastniki hitro ukrepajo, da preprečijo drago škodo zaradi vode;
  • pametne naprave: lastniki lahko nadzorujejo in spremljajo svoje naprave s svojih telefonov ter vklopijo avtomatizirane nastavitve za udobje, pravi Hogan.
4. Prostori za največje udobje

Oblikovalci luksuznih domov namesto le določenega, improviziranega kotička vidijo porast v zahtevah za gradnjo notranjih prostorov, namenjenih največjemu udobju in razvajanju, ne da bi jim bilo treba stopiti iz hiše. V podjetju Mehle gradnje so v zadnjem letu v luksuznih domovih gradili vinske kleti, kinodvorane, telovadnice in fitnese, spa centre, umetniške galerije, show roome in apartmaje za goste.

Pametna tehnologija – pametna osvetlitev, temperatura in glasba – je integrirana v prostor za ustvarjanje osebnega vzdušja, saj je prilagodljivost bistvenega pomena, da lahko prostor zadovolji različne potrebe svojih prebivalcev.

Več nekoč priljubljenih oblikovalskih odločitev izgublja svojo privlačnost. Predvsem zato, ker zahtevajo veliko vzdrževanja ali pa niso primerne za današnje natrpane rutine, pravi Gena Kirk iz gradbenega podjetja KB Home. Predlaga, da v prihodnjem letu opustite naslednje štiri.

  • Mehke kosmate preproge

Težko jih je vzdrževati čiste in niso praktične, zlasti v gospodinjstvih z otroki in/ali hišnimi ljubljenčki.

  • Sive omare

Sive omare so bile priljubljene, vendar se ohlajajo, saj vse več lastnikov stanovanj prehaja na toplejše odtenke, ob katerih so prostori prijetnejši.

  • Ploščice standardnih dimenzij

Bele ploščice standardne velikosti so še vedno priljubljene, vendar mnogi zdaj raje izberejo večje ploščice, ki pritegnejo pogled in staremu oblikovanju vdihnejo svež videz.

  • Odprte police

Večina se bori z neredom, in čeprav nekateri obožujejo odprt videz, se drugi odločijo za tradicionalne zaprte omare, saj jim je lažje skriti stvari. Dandanes je na voljo nešteto sistemov notranje organizacije po meri za urejeno ureditev vsebine.

Vir: https://www.nar.realtor/magazine/real-estate-news/home-and-design/2023-home-and-design-trends-to-watch

5. Bivanjski prostor se širi na prosto

Zunanji prostori niso več le dodatki hiš, ampak služijo kot razširitev doma. Časi preprostih vrtnih miz in stolov so minili. Danes lastniki stanovanj ustvarjajo razkošne bivalne prostore na prostem s pohištvom, aparati, elektronskimi napravami in senzorji za nadzor temperature, navajajo pri gradbenem podjetju Oberer Homes, kjer se ukvarjajo z gradnjo luksuznih domov.

Vrtovi so prostor za sprostitev, mini počitnice doma. Pri Mehle gradnjah so luksuzne domove opremili z zunanjimi letnimi kuhinjami, kurišči, jacuzziji in zunanjimi bazeni.

6. Elementi, ki jih navdihuje narava

Zdaj že vsi vemo, kako pomembna je narava za naše telesno in duševno zdravje ter dobro počutje. Trend vnašanja narave v notranje prostore je zato na prvem mestu tako luksuznih oblikovalcev kot lastnikov stanovanj, pravi Hogan.

Edinstveni vzorci, teksture in oblike naravnih materialov, kot sta les in marmor, so vizualno privlačni ter pomagajo v prostor vnesti ravnovesje narave in sodobne prefinjenosti.

Naravne oblike so še naprej trend v notranjem oblikovanju. Klasične bele omare nadomeščajo različice svetlega lesa, ki ohranjajo svetlo in sveže vzdušje, vendar z večjo povezanostjo z naravo. Organski tekstil, kot sta bombaž in svila, ustvarja povezavo z naravnim svetom.

Ti materiali in oblikovanje ne prinašajo le lepote in občutka umirjenosti, ampak vsakemu prostoru dodajo tudi značaj in eleganco.

7. Barvna paleta, ki jo navdihuje naravni svet

Trendna barvna paleta v notranjem oblikovanju za leto 2023 vzbuja številna čustva. Lahko ustvari občutek topline in živahnosti v vsakem prostoru, lahko je nežno pomirjujoč, drzno energičen ali pa nekaj vmes, našteva Hogan.

Toplejši zemeljski odtenki se vračajo na velika stenska prostranstva, da ustvarijo prijetno in mirno okolje, ki ga navdihuje narava. Živahne rdeče in barve, ki jih navdihujejo citrusi, zagotavljajo svežino in igrivost, prostorom dodajajo energijo in lastnike stanovanj motivirajo, da sprejmejo življenjske zahteve. Mehki zlati kovinski poudarki pa v notranjost vnašajo toplino in brezčasno eleganco.

8. Umetnost v oblikovanju

Umetnost je že dolgo odličen način za izražanje v vsaki sobi in trendi luksuznega oblikovanja tudi v prihodnje ne bodo izjema. Umetnine oživijo prostor ter vanj vnesejo barvo, teksturo in globino. S tem vzbuja zanimanje ter je lahko izraz lastnikove osebnosti, sloga, vrednot in prepričanj.

Pri oblikovanju, osredotočenem na umetnost, gre za ustvarjanje prostora, ki odseva in krepi umetniško delo, umeščeno vanj. Vključuje skrbno upoštevanje vseh vidikov okolja, od postavitve in barvne palete do opreme in razsvetljave. Ustvarja enotno vizijo, ki slavi umetnost in gledalcem zagotavlja edinstveno izkušnjo. S premišljenim oblikovanjem lahko prostori, osredotočeni na umetnost, postanejo navdihujoči in nepozabni.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh