V pričakovanju jutrišnjega dne: Kaj bo naredil Fed?

Na trnih čakamo jutrišnje marčevsko zasedanje ameriške centralne banke Fed: bo spet dvignil obrestne mere, bo čakal ali jih bo celo znižal?

Zlom ameriške Silicon Valley Bank in reševanje švicarske Credit Suisse sta prinesla napetost na finančnih trgih. Splošna javnost potencialno smiselno pričakuje, da bi Fed na poti zaostrovanja zastal. Med tistimi, ki se ukvarjajo s centralnobančnim makro področjem, pa pričakovanja niso enotna, poročajo Finance.

Kar nekaj jih meni, da se znajo obrestne mere jutri povzpeti za 0,25 odstotne točke. Kot glavni razlog za tako razmišljanje navajajo skrb zaradi vztrajno povišane ameriške inflacije.

Nekaj je takšnih, ki menijo, da bo tokrat Fed zavzel stališče, da je boljše počakati na razjasnitev razmer in obrestnih mer ne bo spreminjal. Iz družbe Nomura Securities celo napovedujejo, da bi utegnil Fed ta teden obrestno mero znižati za četrt odstotne točke.

Dilema cenovna stabilnost, ki pomeni nadaljnje dvigovanje obrestnih mer za umiritev inflacije ali finančna stabilnost, ki pomeni ustavitev dvigovanja obrestnih mer, da ne bi s tem zaostrili razmere v finančnem segmentu gospodarstva, bo razjasnjena jutri.

Spomnimo, ne glede na dogajanje je Evropska centralna banka (ECB) prejšnji teden dvignila obrestne mere za pol odstotne točke.

Še slaba dva tedna nazaj je bila pot jasna: dokler inflacija ne pride do želenih dveh odstotkov, gredo obrestne mere gor. Potem pa so se zgodile banke in finančniki so začeli opozarjati, da je čas za razmislek, če je takšna pot sploh prava.

Na februarskem zasedanju nadaljnji dvigi niso bili vprašljivi. »Vztrajali bomo tako dolgo, dokler naloga ne bo opravljena,« je je povedal predsednik Feda Jerome Powell: »S kolegi se zavedamo, kakšne stiske povzroča visoka inflacija, ko zmanjšuje kupno moč, zlasti pri tistih, za katere je najmanj verjetno, da lahko poravnavajo višje stroške osnovnih življenjskih potrebščin, kot so hrana, stroški za stanovanje in prevoz.« Takrat je povedal, da bo potrebnih še nekaj obrestnih dvigov.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh