Slovenija vse manj zanimiva za Avstrijo

Samo še 70 odstotkov avstrijskih podjetij je navedlo, da bi ponovno investirala v Sloveniji, kažejo rezultati ankete o gospodarskih in naložbenih razmerah v Sloveniji.

Konec preteklega leta je anketo med slovenskimi podjetji z večinskim avstrijskim kapitalom že enajstič izvedlo predstavništvo Avstrijske gospodarske zbornice v Sloveniji Advantage Austria Ljubljana.

To je najnižji delež doslej. Leta 2019 je le-ta znašal rekordnih 91 odstotkov, leta 2022 še 78 odstotkov«, izpostavlja Wilhelm Nest, direktor Advantage AustriaLjubljana.    

47 odstotkov anketiranih podjetij ocenjuje, da se je splošna gospodarska situacija v preteklem letu v Sloveniji poslabšala. Samo 10 odstotkov pa, da se je izboljšala. 43 odstotkov jih ni zaznalo posebnih sprememb.

Podjetja pričakujejo upad naročil in zasedenosti proizvodnih zmogljivosti. Vendar Nest pomirja: »Rezultati kažejo, da so avstrijska podjetja v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami regije JV Evrope bolj pesimistična. Vendar pa se je v zadnjih letih dejansko stanje vedno izkazalo za bolj pozitivno od napovedi.«  

Avstrijska podjetja so s približno 4,6 milijardami evrov največji tuji vlagatelj v Sloveniji. Njihove naložbe predstavljajo skoraj četrtino vseh neposrednih tujih naložb. V Sloveniji posluje več kot 1.150 podjetij z večinskim avstrijskim kapitalom, ki so dejavna v skoraj vseh panogah. Velikokrat sodijo med vodilna na trgu.

Največ jih je na področju trgovine (supermarketi, veleprodaja), v finančnem in storitvenem sektorju (banke, zavarovalnice, prodajne organizacije) in v proizvodnji (obdelava kovin, dobavitelji avtomobilski industriji, papirna industrija).   

Poleg tega je Avstrija tradicionalno izjemno pomembna izvozna in uvozna partnerica Slovenije (trenutno za Švico, Nemčijo in Italijo na četrtem mestu).

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh