Najbolj nevarna banka na svetu

Največja švicarska banka UBS je v ponedeljek zaključila izredni prevzem Credit Suisse. Njena bilančna vsota sedaj znaša okrog 1.600 milijard švicarskih frankov, kar je približno toliko evrov.

Znesek pa je kar dvainpolkrat večji od gospodarske moči Švice in nekateri so zaradi tega že zaskrbljeni.

Razmerje med bilančno vsoto in BDP je namreč ključnega pomena, saj pove, ali lahko banko, če zabrede v težave, reši lastna država. Švica od združitve UBS s svojim konkurentom tega ne bi mogla več narediti, saj je banka zanjo preprosto prevelika. Prav to je razlog, da je nemški medij Focus novo UBS poimenoval za najbolj nevarno banko na svetu, poroča portal Siol.net.

Pri morebitnem reševanju banke bi tako morale posredovati druge države in institucije. V primeru UBS bi se s težavami morali najprej spopasti v Frankfurtu, kjer imata sedež Evropska centralna banka in nemška Bundesbank.

Za primerjavo: Deutsche Bank, največja banka v Nemčiji, ima podobno visoko bilančno vsoto, ki pa ustreza “le” približno tretjini nemškega BDP. Bančni velikani, kot sta Bank of China ali ameriška banka JPMorgan, so zaradi velikosti svoje države le sorazmerno majhnega pomena za nacionalno gospodarstvo države izvora.

Na seznamu tveganih bank, ki ga sestavlja nemški inštitut za gospodarske raziskave (DIW), so na prvih šestih mestih samo evropske banke. Pri teh tveganih bankah gre za banke, katerih bilančna vsota je večja od BDP njihove države.

Po finančni krizi pred 15 leti so nadzorniki bank sicer pozvali k povečanju kapitalskega blažilnika (tj. lastnega kapitala), kar so banke tudi storile. Toda hkrati se je povečala tudi bilančna vsota.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh