Kako narobe gre lahko zeleni eksperiment?

Nemška vlada je odločena: Nemčija bo svetilnik zelene transformacije – pa naj bo to v energetiki, prometu, industriji ali še kje drugje.

A ta zeleni eksperiment, ki mu sicer sledi tudi preostanek EU, bi lahko imel hude gospodarske in ekonomske posledice, opozarjajo kritiki.

»Načrti te vlade vodijo v deindustrializacijo in v nemire,« pravi saški premier Michael Kretschmer (CDU). Nemški vladni koaliciji očita, da ogroža blaginjo milijonov ljudi v Nemčiji, poroča portal 24 ur.

Kretschmer je kritiziral dejstvo, da ukrepi terjajo vlaganja ljudi, čeprav si številni državljani ne morejo privoščiti potrebne prenove svoje hiše ali stanovanja. »Energetski prehod bo postal nedosegljiv za državljane in politiki bodo zaradi tega izgubili velik del podpore prebivalstva. Ljudje vsemu skupaj nasprotujejo, ker jih je strah,« meni. 

Politiko Zelenih je označil za “ekološko norost”: »Trenutno se izpušča občutno več CO2 kot pred letom dni. Nemčija zapira jedrske elektrarne in porabi več plina in premoga. To ni prispevek k varstvu podnebja, ampak popolnoma zgrešena politika.« Kako narobe gre lahko nemški in posledično evropski zeleni eksperiment? Očitno bomo morali izkusiti na lastni koži.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh