Čigava bodo dela umetne inteligence?

Na letošnjem prestižnem tekmovanju za fotografijo leta Sony World Photography Award 2023 je zmagala umetna inteligenca.

Avtor zmagovalne fotografije je sicer nemški umetnik Boris Eldagsen z naslovom Pseudomnesia: The Electrician (Psevdomnezija: Električar). Njegovo delo je navdušilo člane komisije v odprti kreativni kategoriji. Nagrado pa je zavrnil s pojasnilom, da je fotografijo ustvaril z umetno inteligenco: »Računalniško generirana fotografija ne more biti umetniško delo.« Dodal je, da je s sliko želel preizkusiti konkurenco in vzpodbuditi razpravo o prihodnosti fotografije, poročajo na portalu 24 ur. Očitno mu je to tudi uspelo. Čigavo je torej delo, ki je narejeno s pomočjo umetne inteligence?

To je še eno v nizu perečih vprašanj na tem področju. Zaenkrat velja, da z umetno inteligenco ustvarjena fotografija ali besedilo ni avtorsko delo. To pomeni, da nihče nima avtorskih pravic, je v javni domeni in jo lahko vsak prosto uporablja.

S pravnega vidika ne moremo govoriti o ustvarjalnem delu in tudi ne avtorskem delu, pojasnjujejo na uradu za intelektualno lastnino. »Če neko vsebino ali delo ustvari umetna inteligenca, tako delo ne izpolnjuje pogoja individualne stvaritve in kot tako ni avtorsko delo v smislu.« Pomembna razlika je tudi, ali umetna inteligenca predstavlja orodje pri ustvarjanju in ali se lahko šteje, da ustvarja popolnoma samostojno, opozarja dr. Maja Bogataj Jančič z Inštituta za intelektualno lastnino: »Skokovit napredek na področju tehnologij bo treba ustrezno regulirati, da bodo tehnologije, ki ponujajo veliko priložnosti, a lahko prinašajo tudi veliko nevarnosti, delovale v dobro ljudi in ne le ozkih elit.« 

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh