Kako bo država pomagala podjetjem

»Naš cilj je, da gospodarstvo čim prej postavimo nazaj,« je povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Pojasnil je, da bo prvi glavni ukrep usmerjen v ohranjanje zaposlitev prek čakanja na delo, drugi, ki je pomemben za gospodarstvo, pa je zagotavljanje likvidnosti: »Dogovorili smo se o odstotkih, v kakšni meri bi lahko subvencionirali gospodarstvo.« Ukrepe bodo čim prej spisali in jih dali v parlament, je povedal.
»Po teh dveh ukrepih bodo sledili še ostali,« pravi. Zavedajo se namreč, da so poplave nekatera podjetja prizadela direktno, na številna podjetja pa vplivajo tudi posredno, poroča portal 24ur.com. Številna podjetja so namreč vezana na izvoznike, ki so se znašli v težavah, to pomeni, da bodo morala številna podjetja čakati na dobavo. »Konkurenca bo izkoristila težave v Sloveniji, zato moramo hitro ukrepati, da investitorji ne bodo šli iz države,« je dodal.

Država bo sicer s subvencijami pomagala delavcem na čakanju, ki ne morejo na delo zaradi poplav, in podjetjem, ki ne morejo obratovati. Delavcem pripada 80 odstotkov plače, država pa bo krila 80 odstotkov tega zneska, je sporočil minister za delo Luka Mesec. Do njega bodo upravičeni že od 4. avgusta.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh