Hm…kaj bi morali narediti, da bi bila Slovenija uspešna in konkurenčna?

Ni težko. Matematika je zelo preprosta: če država ustvarja dobre pogoje za podjetništvo, bomo imeli uspešna podjetja in dobro plačane zaposlene.

Ti bodo svoj zaslužek trošili. Več ko bodo trošili, več davkov bo pobrala država. Podjetniška in ekonomska svoboda sta pogoj za to, da je država uspešna in mednarodno konkurenčna. Dejansko stanje je na žalost povsem drugačno.

Stanje ni več alarmantno, ampak že kar katastrofalno. Nove obveznosti, nepredvidljivo gospodarsko okolje, nemogoči birokratski postopki, izjemne obremenitve plač in seznam nespametnih ukrepov se nadaljuje v neskončnost.

Slovenija je kljub dobri strateški legi vse manj privlačna ne le za domače podjetnike in delavce, ampak tudi za tuje investicije in tujo delovno silo. Na globalnem trgu je vse manj konkurenčna, prehitevajo nas z vseh strani. Kdo je na slabšem? Logično, vsi: država in državljani.

»Kakšni davki nas čakajo v letu 2025?«

Največje tveganje za podjetnike sta velika nepredvidljivost in nestabilnost poslovnega okolja, ki sta pri resnem poslovnem načrtovanju ključni, opozarja Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager: »V Sloveniji na tedenski ravni prihaja do takšnih ali drugačnih, tudi nasprotujočih si napovedi reform in ukrepov na različnih področjih. Te skupaj s politično situacijo pomenijo veliko negotovost.«

Sprejemajo in napovedujejo obremenjujoče ukrepe, denimo evidentiranje delovnega časa ali povečanje davka od dohodka pravnih oseb. Si predstavljate, da je več kot tretjina leta že za nami, mi pa še vedno ne vemo, kakšni davki nas čakajo v prihodnjem letu? Tako se sprašuje Danijel Lamperger, direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, OZS: »Podjetniki ves čas delajo v krču in negotovosti, to pa so katastrofalni pogoji za delo.«

Med tem, ko mi stopicljamo na mestu, okoliške in druge nam primerljive države sprejemajo resne spremembe v smeri ustvarjanja bolj konkurenčnega poslovnega okolja, ki omogoča prebojne zgodbe,« opozarja Petra Juvančič.

Do poslovnega okolja je zelo kritičen tudi Dušan Olaj, direktor in lastnik podjetja Duol: »ISO 9001 kot eno ključnih obvez vodstva podjetij nalaga obvladovanje tveganj. In država Slovenija je s svojimi neracionalnimi, nepremišljenimi, hitrimi in škodljivimi ukrepi žal postala tveganje za poslovanje. Torej je treba to tveganje upoštevati.«

Pa je res tako slabo? Danijel Lamperger odgovarja, da ni treba verjeti slovenskim organizacijam in podjetnikom: »Lahko pogledate tuje primerjalne lestvice podjetniške svobode in konkurenčnosti. Na praktično vseh lestvicah drsimo navzdol.« Nekaj je očitno hudo narobe.

Celotni članek si lahko preberete v zadnji številki revije Podjetna Slovenija.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh