1,5 milijona delavcev v Nemčijo, kdo bo prišel k nam?

»Večje priseljevanje je rešitev za pomanjkanje kvalificirane delovne sile v Nemčiji,« je za Süddeutsche Zeitung dejala Monika Schnitzer, predsednica Sveta gospodarskih strokovnjakov pri nemški vladi.

Nemčija po njenih besedah potrebuje 1,5 milijona priseljencev na leto, da bi ob enormnem izseljevanju imeli 400 tisoč novih državljanov, s tem pa bi ohranili število delavcev, poroča Bloomberg Adria. Nemška vlada je tako že sprejela nov zakon, ki prinaša tako imenovani sistem možnosti, ki temelji na pridobivanju točk.

Najbolj vroča roba so prebivalci Zahodnega Balkana. Ti delavci imajo v Nemčiji celo “privilegiran” položaj. V manj kot desetih letih se je iz regije Adria v Evropsko unijo in države Efte, kamor sodijo Švica, Islandija, Norveška in Liechtenstein, preselilo skoraj za eno Slovenijo prebivalcev, nekaj manj kot dva milijona ljudi. Ali to pomeni, da jih za nas ne bo ostalo kaj dosti? Sosednje države nas konkretno prehitevajo pri pridobivanju tuje delovne sile.

»Na MDDSZ se zavedamo tako aktualnih potreb delodajalcev kot tudi dejstva, da se področje Zahodnega Balkana pospešeno demografsko prazni,« pravijo na ministrstvu. Problem je torej (za)znan, in to že nekaj let. A v Sloveniji še vedno ni prave rešitve.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh