V ponedeljek posebna izdaja Podjetne Slovenije

V ponedeljek izide čisto sveža, posebna revija Podjetna Slovenija. Pisali smo namreč o največjih podjetnikih na Slovenskem. V tej temi se skriva pomembna resnica o slovenskem gospodarstvu.

Hkrati je posebna izdaja Podjetne Slovenije svojevrsten učbenik podjetništva iz prakse podjetnikov. Naša želja je, da se dobre podjetniške prakse širijo po Sloveniji, piše urednik Goran Novković.

Podjetništvo spremlja že od 90. let, ko je operativno vodil projekt Zlata gazela. Kaj ugotavlja v uvodniku nove revije?
  • Leta 1991 je imelo slovensko gospodarstvo med velikimi podjetji veliko izvoznih družb. Zato je bilo tako odporno. A vsa niso bila najbolj zdrava.
  • Leta 2008, ob zadnji veliki krizi, se je to močno pokazalo. Številni slovenski paradni konji, s tem pa tudi slovensko gospodarstvo, so bili namreč bolj intenzivno prizadeti kot večina drugih gospodarstev v EU.
  • V zadnjem desetletju se je sestava slovenskega gospodarstva močno spremenila. Zdaj je med 600 največjimi podjetji v Sloveniji že 189 ali skoraj tretjina takšnih, ki so leta 1991 še nastajala v garaži kot majhna obrt, kot hobi podjetnih posameznikov, ali pa so nastala celo kasneje, po letu 1991. Razvila so se podjetja največjih domačih podjetnikov v Sloveniji.
  • Večina teh podjetnikov deluje v nišah, kjer so globalni šampioni. Ali pa so pripomogli k zdravemu prestrukturiranju določenih dejavnosti v naši državi. S tem je sestava našega gospodarstva postala bistveno bolj podobna denimo tisti v Avstriji, ki je prav zaradi močnih malih in srednjih podjetij ob zadnji veliki krizi bistveno hitreje izplavala iz težav.
  • Največji podjetniki na Slovenskem zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke v domovini. Na ta način pomembno prispevajo k moči javnih financ, ki so osnova za dobre javne storitve, in k blaginji prebivalcev. S svojimi zaposlenimi inovirajo in razvijajo nove izdelke, tudi tehnologije.

Četudi poslovno okolje v Sloveniji ni tako ugodno kot marsikje drugje, vztrajajo v Sloveniji. Zato si zaslužijo posebno izdajo revije Podjetna Slovenija, je prepričan Novković: »Ker so najmočnejši igralec zdravega prestrukturiranja slovenskega gospodarstva.« In kaj še piše?

To seveda ne pomeni, da zagovarjamo samo slovensko podjetništvo v domovini. Nasprotno. Prav je, da slovensko podjetništvo in gospodarstvo išče investicijske in razvojne priložnosti tudi v tujini.

A prav se nam zdi tudi, da s takšno posebno izdajo Podjetne Slovenije nazdravimo tistim podjetnikom, ki so od osamosvojitve naprej najbolj zrasli na domačih tleh.

Iz njihovih izkušenj se lahko veliko naučimo. Na naslednjih straneh tako lahko preberete veliko o najboljših izkušnjah največjih domačih podjetnikov na Slovenskem: o korporativnem upravljanju, nasledstvu, ženskem podjetništvu, investiranju, sobivanju s strateškim partnerjem, solastništvu zaposlenih …«

Podjetna Slovenija, izdaja februar 2024, je svojevrsten učbenik podjetništva iz prakse podjetnikov. Naša želja je, da se dobre podjetniške prakse širijo po Sloveniji.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh