Podjetnik, ki je v tradicionalni panogi – a je prodrl med največje

Janez Oblak je večinski lastnik v Mesarstvu Oblak iz Žirov. Najbrž je v Sloveniji edini z mesarsko šolo, ki vodi tako veliko podjetje. Očitno ni vse v sodobnih panogah, ampak se kaj takšnega da doseči tudi tradicionalni panogi .

Med največjimi slovenskimi podjetji v lasti podjetnikov je namreč Mesarstvo Oblak na visokem 129. mestu. Leta 2022 so v tej tradicionalni panogi ustvarili kar dobrih 35 milijonov evrov prihodkov in se tako uvrstili med 500 največjih podjetij v državi.

Po samostojni poti v tradicionalni panogi

Z ženo sta v Ljubljani leta 1993 začela z mesnico, veliko 56 kvadratnih metrov, pove Oblak: »Brez vsega, iz ničesar. Sva pa iz teh krajev. Sam sem iz Žirov, žena pa iz Gorenje vasi. Moj oče je prav tako mesar, vendar sva se takrat z ženo odločila, da greva svojo pot. Z očetom sva imela različne poglede, midva z ženo pa sva imela svoje sanje.«

Direktor obvladuje prodajo

Vso prodajo obvladujeta sama z ženo in z enim od dveh sinov. Poleg prodajnih kanalov v Sloveniji postopno širijo prodajo na tujih trgih, pravi Oblak: »Pri slednjih sem sam udeležen pri nagovarjanju kupcev, sami izvedbi posla ter ohranjanju stikov s poslovnimi partnerji. Na domačem trgu velik del prodaje pokrije sin s soprogo.«

Močan prodor preko meja

Mesarstvo Oblak svoje izdelke izvaža na Hrvaško, Švedsko, Dansko, v Nemčijo in v Švico. Tudi z Italijo že sodelujejo prek poslovnega partnerja, pravi Oblak: »Ostali trgi, ki so severnejši, predstavljajo manjši del prodaje, vendar se prodane količine povečujejo, prav tako povpraševanje. Od teh si v nadaljnjih letih obetamo največ.«

Letos bo izvoza blizu 20 odstotkov. »Prihodnje leto ga bo še več, ker so dobili izjemno velik posel, pravi Oblak: »Na to smo se v zadnjem času pripravili, saj smo investirali v tehnološko zelo sodobno proizvodnjo. Zmogljivosti imamo dovolj.«

Celotni intervju z Janezom Oblakom si lahko preberete v februarski številki revije Podjetna Slovenija in na povezavi.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh