Kje bodo največja tveganja in priložnosti za podjetja v letu 2024?

Prof. dr. Mojmir Mrak o tem, kje so največja tveganja in priložnosti za podjetja do konca leta 2024.

»Največja tveganja bodo še vsaj nekaj let geopolitična. Pri mojih predavanjih, ki jih imam v okviru executive programov tako na WU (Dunaj) kot na EF (Ljubljana), se zelo jasno kaže, da tovrstna tveganja, ki še pred petimi leti niso bila pomembneje prisotna na podjetniškem radarju, vse bolj jasno in pogosto vplivajo na njihovo odločanje. Instrumenti so različni, od zavarovanj za politična tveganja, prek sistematične notranje analize tovrstnih tveganj, do angažiranja strokovnjakov na tem področju.

Drugo pomembno tveganje za nas v EU in evroobmočju je povezano z ekonomskim upravljanjem EU in s pozicioniranjem gospodarstva EU v spremenjeni geopolitični realnosti. 

Bolj konkretno, gre za vprašanja novih fiskalnih pravil, ki naj bi bila vzpostavljena z novim letom, politike državnih pomoči in širše industrijske politike. Tu bo treba cilje fiskalne konsolidacije pametno kombinirati z investicijskimi potrebami za zeleni prehod in strateško samostojnost.

Za Slovenijo kot majhno in izrazito odprto gospodarstvo bo zelo pomembno tudi to, kakšne bodo gospodarske razmere pri naših največjih trgovinskih partnerjih, najbolj v Nemčiji. Kot napovedujejo analitiki, se bodo razmere v tej državi stabilizirale. To bi ugodno vplivalo na naš izvoz. Poleg tega Slovenija lahko v naslednjem letu računa na nadaljevanje visokega obsega investicij. Te bodo delno iz naslova koriščenja sredstev EU, planiranih že pred letošnjimi poplavami, delno pa iz naslova sanacije škode poplav.«

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh