Brez tajvanskih čipov bi trpela tudi Kitajska

Goran Novković: Tajvanska kriza. Ogromen delež razvoja in produkcije čipov je skoncentriran na Tajvanu. Je to razlog za vojno ali prej obrambno orožje za Tajvan? Kajti če se vojna zgodi tam, potem res vsi ogromno izgubijo.

Prof. dr. Mojmir Mrak: Že samo blokada Tajvana in s tem njegovega izvoza bi za svet kot celoto pomenila bistveno večji problem kot ukrajinska vojna. Ta sicer še vedno predstavlja resnično velik problem za nas Evropejce in delno tudi za države v razvoju, uvoznice ukrajinskega žita. Drugod po svetu, na primer v ZDA in Južni Ameriki, pa je njen negativni vpliv na gospodarstvo dokaj omejen.

Tajvanska kriza pa bi povzročila krizo, ki bi bila resnično globalna. Država namreč proizvaja več kot 90 odstotkov svetovne proizvodnje najbolj naprednih čipov in okoli polovico celotne svetovne proizvodnje čipov. Težave bi čutile vse države, ne glede na to, ali uvažajo čipe iz Tajvana neposredno ali posredno.

Brez tajvanskih čipov bi se proizvodnja številnih izdelkov na Kitajskem upočasnila ali celo ustavila. To pa bi pomenilo tudi zmanjšanje celotnega kitajskega izvoza z vsemi negativnimi posledicami na svetovno gospodarstvo kot celoto.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh