Priložnosti in izzivi: kaj nas čaka, ko pridemo z dopusta?

Kaj morate vedeti o trendih, ko pridete z dopusta?

Kakšne priložnosti in izzivi nas čakajo v Sloveniji in globalno v drugi polovici leta? Spet se zdi, da je poletje zatišje pred nevihto in da nas čaka težka druga polovica leta.

Zadnje novice niso preveč obetavne. Slabih napovedi smo resda že povsem navajeni in do zdaj smo se jim relativno uspešno izogibali. Izzivi so naša stalnica, poleg tega pa vedno odpirajo vrata tudi novim priložnostim.

SLOVENIJA: 5 PRILOŽNOSTI

1. Logistika: hit so skladišča.

Trend številka ena je zagotovo logistika in v sklopu te so priložnost postale tudi nepremičnine, pravi Aljoša Domijan, direktor podjetja Gambit trade, vodilnega tehnološkega podjetja v Sloveniji, ki upravlja eno največjih in večkrat nagrajenih slovenskih spletnih trgovin enaA.com:

»Ker se prodaja seli na splet, so skladišča postala zelo iskana in tisti, ki vlagajo v nepremičnine, so se zdaj usmerili predvsem na skladišča.« Koper je, kar zadeva skladiščne kapacitete, polno zaseden. Prva prosta skladišča so na voljo šele od Kozine in Sežane naprej, pravi Domijan.

Že več let je na nepremičninskem trgu izredno veliko povpraševanje po skladiščnih in logističnih površinah, razlaga tudi Roman Prskalo iz nepremičninske agencije Metropola IN: »Podjetja največ povprašujejo po skladiščnih oziroma poslovno-skladiščno-proizvodnih objektih, ki so na voljo za kratkoročen in dolgoročen najem., Ddoločena podjetja pa takšne objekte zaradi širitve svoje dejavnosti tudi kupujejo (že obstoječi objekti) ali pa jih na območjih, ki so za to dejavnost predvidena (gospodarske cone), zgradijo na novo.«
Najbolj vroče lokacije po skladiščnih kompleksih so v poslovnih conah v osrednji Sloveniji in tudi širše, ki če ležijo na območjih v bližini avtocest ali mestnih obvoznic., Tokar omogoča dober in preprost dostop s tovornimi vozili do teh objektov, izpostavlja Prskalo.

2. Turizem: Slovenija visoko na zemljevidu


Turizem je v neverjetnem vzponu. Zdi se, da je svet po koronskem premoru še bolj željan potovanj in dopustovanj. Slovenija je postala vroča roba na turističnem zemljevidu. Francoski Le Monde je Bohinj uvrstil na prvo prvo mesto lestvice najboljših 20 turističnih ciljev za leto 2023. Ameriški Forbes je na seznam za odgovorna in trajnostna potovanja v letu 2023 uvrstil Slovenijo kot zimsko destinacijo.

Seznam najboljših destinacij za leto 2023 je pripravila tudi medijska založba Rough Guides, ki izdaja vodnike, in na deseto mesto uvrstila Ljubljano.
V Sloveniji praktično ni mesta, kjer ne bi srečal turista, pravi Domijan: »Karkoli v povezavi s turizmom bo dobra priložnost za posel.«

3. Digitalizacija: prediktivna analitika


Digitalizacija bo spremenila prihodnost poslovanja. Poteka Zdaj se digitalizirajoacija podjetjaij, pravi Domijan: »Potrebe v svetu so neverjetne. in Ttisti, ki bodo znali izkoristiti val, bodo imeli strateško prednost.«

Tehnologije se bodo v prihodnje dopolnjevale, kar ni le trend, ampak postaja vse večja potrebna poslovna nuja; dviguje konkurenčnost tistih, ki to zmoremo z IoT zagotoviti svojim partnerjem in kupcem, opozarja Blaž Golob, direktor podjetja Heliot Slovenija. Če ima podjetje v svoje procese že vpeljano eno tehnologijo, se mora ta investicija nadgraditi z novimi rešitvami, ki so skladne, opozarja Golob: »To je tako imenovana prediktivna analitika, ki jo lahko enačimo z umetno inteligenco.«
Pri državnih projektih digitalizacije Slovenija na žalost nekoliko zaostaja, opozarja Domijan. Imamo sicer eUpravo, eZdravje in e-Izobraževanje, ki pa potrebujejo še veliko izboljšav. Uporabniki pričakujemo tudi povezovanje različnih sistemov, ki bodo skrčili birokratske postopke.

4. Reforme so velika priložnost ….


Za državo bo ključen sprejem ene od večjih reform – zdravstvene, pokojninske ali dolgotrajne oskrbe, ki bo ohranila konkurenčnost Slovenije, pravi Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS. Potrebna bi bila tudi reforma na področju hitrejšega umeščanja objektov v prostor, ki bi spodbudila investicije v modernizacijo slovenske industrije in električnega omrežja, dodaja

5. Eden ali dva večja tuja investitorja bi zapihala v jadra

Pritegnitev enega ali dveh večjih tujih investitorjev na področju naprednih industrij, ki bi okrepile položaj Slovenije v regiji v verigi vrednosti, bo priložnost, ki je v drugi polovici leta ne bi smeli izpustiti, pravi Bojan Ivanc.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh