5 logističnih izzivov in 5 rešitev

Ste pripravljeni na novo logistično realnost? Razmere se ne bodo umirile nikoli.

Kako naj se podjetja v oskrbovalnih verigah prilagodijo spremenjenim razmeram na trgu? O tem smo govorili s strokovnjakoma Katjo Zajc Kejžar, redno profesorico za področje mednarodne ekonomije na Katedri za Mednarodno ekonomijo in poslovanje, in Petrom Trkmanom, rednim profesorjem na Katedri za poslovno informatiko in logistiko, oba z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Ključna bodo geopolitična razmerja

Po napovedih bodo prav geopolitična razmerja glavni dejavnik preoblikovanja in rekonfiguracije verig vrednosti v bližnji prihodnosti, pojasnjuje Katja Zajc: »Gre za širše spreminjanje pogleda in pristopa k oblikovanju ekonomskih politik, ki v ospredje postavlja večjo stopnjo energetske in prehrambne samooskrbe ter večji nadzor v visokotehnološkem sektorju.« Večji trend »reshoringa« – obratnih procesov – je opazen še v panogah solarne energije, polprevodnikov in biotehnologije, dodaja Zajčeva. Tudi vojna v Ukrajini ima velik vpliv na spreminjanje sveta. Ta je spet okrepila ugibanja o ločevanju verig vrednosti glede na ciljni trg (ameriških od kitajskih, evropskih od ruskih), dodaja Katja Zajc.

Prav tako trgovinska politika EU postaja bolj odločna. V ospredje vse bolj postavlja evropske vrednote. »Napoveduje se odločnejša drža pri zagovarjanju evropskih interesov, vrednot in spoštovanja človekovih pravic v ekonomskih odnosih. EU bolj podpira zeleno in digitalno preobrazbo v podnebno nevtralno ekonomijo,« nadaljuje Zajčeva, ki po drugi strani pričakuje krepitev transatlantskega partnerstva ter odnosov s sosednjimi državami in Afriko. V teh razmerah globalne negotovosti pridobivajo pomen regionalni prostotrgovinski sporazumi, razlaga Katja Zajc: »Predstavljajo namreč bolj dolgoročne in verodostojne zaveze oblikovalcev politik. Zajemajo določbe, ki presegajo področje carin, Gre za ukrepe pospeševanja trgovine, vključenosti storitev, pravice intelektualne lastnine, konkurence.«

Pomakni se na vrh