Kaj bo s cenami nepremičnin na Hrvaškem?

Vprašanje, kaj se bo dogajalo s cenami nepremičnin na Hrvaškem v prihodnjem letu, najbolj zanima prihodnje vlagatelje, ki čakajo na padec cen in dober zaslužek.

Izpostavlja nepremičninski posrednik Nenad Krnić iz nepremičninske agencije Kormoran Nekretnine.

Nadaljnje izjemne rasti cen nepremičnin, ki smo jim bili priča v zadnjih letih, nikakor ne gre pričakovati. Podatki Eurostata sicer kažejo, da je Hrvaška država z največjim skokom cen stanovanjskih nepremičnin. Od aprila do junija so se stanovanjske nepremičnine pri sosedih v primerjavi z enakim obdobjem lani podražile za 13,7 odstotka. A trg se, kot smo že omenili, ohlaja, hkrati pa ni pričakovati niti bistvenih padcev.

Pod predpostavko, da ne bo velikih tržnih šokov zaradi vojn, inflacije in migracij, bodo cene v prihodnjem letu po vsej verjetnosti podobne letošnjim, meni Krnić, ki pa vseeno pričakuje manjšo korekcijo:

»Trenutno so cene novogradenj in starejših nepremičnin enake ali vsaj podobne, kar ni vzdržno, in v tem segmentu se pričakuje korekcija.«

Glede na dejstvo, da gradnja nepremičnin poteka v nezmanjšanem tempu, je pričakovati, da se bodo ob zmanjšanem povpraševanju tudi cene novogradenj začele postopoma nižati, predvideva nepremičninski strokovnjak Damjan Damjanovič iz nepremičninske agencije D 5 Ing. A bistvenega znižanja vsaj v trenutno znanih pogojih ne pričakuje: »Tudi vrednosti surovin in gradbenega materiala se ne zmanjšujejo bistveno in ostajajo na ravneh, ki so se formirale po znanih družbeno-političnih pretresih.«

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh