Elon Musk: Naredite pavzo na umetno inteligenco

Elon Musk in drugi tehnološki voditelji, med njimi tudi soustanovitelj Appla Steve Wozniak, zahtevajo pavzo pri razvoju novih sistemov umetne inteligence.

Pripravili so odprto pismo v katerem od laboratorijev za umetno inteligenco zahtevajo takojšnji premor razvijanja vseh sistemov umetne inteligence, ki so močnejši kot GPT-4 za vsaj šest mesecev, poroča news.com.au.

»Kaj bo ostalo ljudem?,« se sprašujejo v pismu, ki ga je objavil Future of Life Institute. Sistemi umetne inteligence z inteligenco, ki se lahko meri s človeško, lahko predstavljajo veliko tveganje za družbo in človeštvo, opozarjajo. Poleg tega lahko stroji “naše informacijske kanale preplavijo s propagando in neresnico”, še dodajajo.

Ni vse tako črno, verjamejo, da “lahko človeštvo uživa v cvetoči prihodnosti z AI”, a hkrati opozarjajo, da je tehnologija daleč pred regulativo,

Zadnje verzija jezika umetne inteligence modela Chat GPT, GPT-4, je izjemno močna in lahko denimo preprosto sliko spremeni v delujočo spletno stran ali naredi video igro v šestdesetih sekundah.

Prav Musk je sicer z donacijo 100 milijonov dolarjev postal soustanovitelj startup podjetja OpenAI, ki je razvilo ChatGPT in tudi zadnjo verzijo GPT-4.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh