Bomo dobili digitalni evro?

Evropska centralna banka (ECB) skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami evroobmočja razmišlja o uvedbi digitalnega evra.

Ta naj bi bil centralnobančna digitalna valuta in kot tak elektronski ekvivalent gotovini. Obstajal bi skupaj z bankovci in kovanci in ljudem nudil dodatno izbiro med različnimi načini plačevanja.

Ideja o centralnobančni digitalni valuti se je pojavila, ker ljudje vse bolj povprašujejo po varnih in zaupanja vrednih elektronskih oblikah plačevanja, pravijo pri ECB. Digitalni denar, ki ga izdaja centralna banka, bi predstavljal trden temelj, ki zagotavlja stabilnost plačilnega in denarnega sistema, pravijo. Poleg tega bi digitalni euro okrepil denarno suverenost evroobmočja ter spodbujal konkurenco in učinkovitost v evropskem plačilnem sektorju.

Trenutno je digitalni evro še v fazi eksperimentiranja. ECB sedaj vabi tržne akterje k sodelovanju pri raziskavi trga. Prijave sprejemajo še do 17. februarja do 17. ure. Več o tem si lahko preberete na https://www.ecb.europa.eu/paym/intro/news/html/ecb.mipnews230113.en.html.

Pomakni se na vrh