Upravljavci: 84-odstotna možnost recesije v ZDA

84 odstotkov vprašanih finančnih svetovalcev vidi možnost recesije v ZDA še letos, kaže raziskava Mednarodnega združenja upravljavcev kreditnega portfelja (IACPM).

Manj pesimistične so napovedi za Evropo. Možnost recesije pri nas in v Združenem Kraljestvu vidi 61 odstotkov vprašanih, poroča Bloomberg.

81 odstotkov upravljavcev skladov vidi povečanje neplačil v naslednjih 12 mesecih. Skrbi jih zmanjšana likvidnost bank in kreditno tveganje. »Naši člani so že nekaj časa pričakovali vpliv naraščajočih obrestnih mer in zdaj začenjamo opažati več kreditnega stresa in neplačil pri posojilojemalcih podjetij,« je v izjavi zapisal Som-lok Leung, izvršni direktor IACPM.

Povečujejo se neplačila severnoameriških podjetij, opaža 86 odstotkov vprašanih. Še slabše kaže očitno Evropi. Da se tudi na naši celini povečujejo neplačila, pravi celo 91 odstotkov vprašanih.

IACPM sicer sestavlja več kot 130 finančnih institucij v 30 državah, njeni člani pa so upravljavci portfeljev v komercialnih bankah, investicijskih bankah in upravljavci premoženja, je organizacija zapisala na svoji spletni strani.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh