Unicredit: Evropa za zdaj brez tehnične recesije

Evropa se je vsaj za zdaj uspela izogniti tehnični recesiji, ki jo je zaradi pretresov v energetski oskrbi po ruskem napadu na Ukrajino še sredi lanskega leta pričakovala večina analitikov, je povedal glavni ekonomist za regijo pri Unicreditu Dan Bucsa.

Letošnje napovedi gospodarskih gibanj v letu 2023 in 2024 so zmerno optimistične, napovedujejo v italijanski bančni skupini Unicredit, ki je močno prisotna v Srednji in Vzhodni Evropi, tudi v Sloveniji.

V Sloveniji bo gospodarska rast okoli 1,5-odstotna, Če se bo to res zgodilo, bo država med boljšimi v regiji. Prihodnje leto naj bi bila rast večja, med 2,0 in 2,5 odstotka.

Slovenska gospodarska rast naj bi bila letos tako kljub krepki umiritvi glede na lani med najvišjimi v regiji. Bolje od Slovenije naj bi se letos odrezali le Romunija in Turčija. Primerljiva s Slovenijo naj bi bila rast na Hrvaškem. Prihodnje leto pa bo krepitev BDP v večini držav iz regije vsaj nekoliko višja kot v Sloveniji.

Za svetovno gospodarstvo letos napovedujejo umiritev rasti z lanskih 3,4 odstotka na 2,4 odstotka, v prihodnjem letu pa naj bi se rast okrepila na še vedno zgodovinsko skromne tri odstotke.

Od večjih gospodarstev recesijo letos pričakujejo le v Rusiji in Združenem kraljestvu, medtem ko naj bi nemško gospodarstvo stagniralo, v drugih največjih razvitih gospodarstvih pa naj bi zabeležili okoli 0,5-odstotno rast. To velja tudi za evrsko območje kot celoto in ZDA. V 2024 se tako v razvitem svetu pričakuje pospešitev rasti na okoli en odstotek.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh