Sintetično gorivo od 4,44 evra na liter

Še je upanje za avtomobile z motorji na notranje izgorevanje. Britansko podjetje Coryton je začelo s prodajo treh sintetičnih goriv.

Gorivo super 80 z vsaj 80-odstotnim deležem sintetičnega goriva se dobi za 4,65 britanskega funta na liter, kar je 5,44 evra. Se sprašujete, kje je matematika, če se liter 95-oktanskega bencina prodaja za 1,41 evra? V okolju, logično.

Z uporabo tovrstnega goriva bodo vozila v zrak izpustila več kot 65 odstotkov manj ogljikodušikovih spojin, kot bi jih z uporabo fosilnih goriv. Gre sicer za gorivo, ki naj bi bilo po sestavi in lastnostih enakovredno 98-oktanskemu bencinu, poročajo Finance.

Poleg super 80 bo na voljo še super 33, pri katerem bo sintetično gorivo pomenilo vsaj tretjinski delež, in racing 50. To bo namenjeno športnim avtomobilom z višjim oktanskim številom. Za liter goriva super 33 bo treba plačati 4,44 evra, za liter goriva racing 50 pa 6,13 evra.

Gorivo bo na voljo tako za uporabo v klasičnih kot tudi sodobnih avtomobilih. Vse tri vrste bodo na začetku naprodaj le na eni lokaciji, in sicer pri delavnici Motor Spirit v mestu Bicester, pri Croytonu pa poudarjajo, da bo gorivo kmalu na voljo tudi na drugih lokacijah po državi.

»Vsak kilogram ogljikovega dioksida, ki ga ne spustimo v ozračje s tem, ko namesto fosilnih goriv uporabljamo sintetična goriva, pomeni majhno zmago. Pri tem ni potrebe po tem, da takoj naredimo popoln preklop k sintetičnim gorivom. Vseeno pa bomo s povečanjem razpoložljivosti surovin v omenjenih gorivih sčasoma povečali delež obnovljivih goriv. A eden izmed pomembnih ciljev je ohraniti goriva cenovno dostopna za kupce,« je povedal David Richardson, direktor poslovnega razvoja.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh