Pozabite na nafto in plin, vrtali bomo geološki vodik

Med tem, ko se pregovarjamo o fosilnih gorivih in elektriki, pride na sceno vodik, tokrat geološki. In čas za alternative ne bi mogel biti boljši.

»Predstavljajte si potencial podzemne tovarne, ki jo poganja narava, ki ustvarja obnovljivo zalogo čiste energije, ki jo je mogoče razpošiljati,« pravi Luke Velterop, operativni direktor podjetja Subiaco, HyTerra s sedežem v Avstraliji. Verjame, da geološki vodik “rešuje prekinitve obnovljive energije in zagotavlja varnost in stabilnost, ki sta potrebni za izpodrivanje fosilnih goriv,” poroča Forbes.

Nekaj najbolj ambicioznih startupov je že na lovu. HyTerra in Natural Hydrogen Energy se pripravljata na vrtanje geološkega vodika v Nebraski in Kansasu, Gold Hydrogen pa ga išče v Avstraliji. Francoski raziskovalci verjamejo, da obstaja v starih rudnikih premoga v regiji Alzacija-Lorraine in ga tam iščejo. V Afriki Hydroma s sedežem v Montrealu že izkorišča vodikovo vrtino, ki so jo pred leti odkrili v Maliju.

Tehnologija iskanja nahajališč vodika je v resnici precej podobna tisti, ki se uporablja v naftni in plinski industriji. Če ga hočejo najti, morajo priti na tisoče metrov pod zemljo z uporabo istih vrtalnih ploščadi. Imajo pa nahajališča geološkega vodika v primerjavi z nahajališči nafte in plina dve veliki prednosti: niso umazana in niso omejena, naravni vodik nastaja nenehno.

Obstajajo različne teorije o tem, kako nastane, vendar je glavno mnenje, da je stranski produkt neprekinjene kemične reakcije mešanja vode z železom v oksidacijskem stanju. Morda pa je končno čas, da najpogostejši element vesolja postane dosegljiva oblika čiste energije.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh