PMI krepko pod 50: recesija tik za ovinkom?

Gibanje proizvodnih indeksov PMI kaže, da gospodarska aktivnost še vedno vztrajno pada kljub daljšemu obdobju padanja nabavnih cen in zelo skrajšanim dobavnim rokom.

PMI in vsi njegovi podindeksi tako že dlje časa kažejo jasne znake recesije, upotavljajo pri Združenju nabavnikov Slovenije. Rast vztrajno izgublja tudi storitveni sektor, kar dodatno opozarja na kritične razmere v gospodarstvih.

Proizvodni PMI znaša v juniju sicer le 38,4 točke (maj 46,6) in je po treh mesecih gibanja okoli vrednosti 50 točk že drugi mesec zapored pod to mejo.

Proizvodni PMI Eurozone znaša junija 43,6 točke (maj 44,8) in je s tem že dvanajsti mesec pod mejo 50 točk in na najnižji vrednosti v zadnjih 37. mesecih. Kompozitni PMI je še vedno rahlo nad mejo 50 točk – znaša 50,3 točke (maj 52,8), kar nakazuje, da skupni PMI rahlo nad vrednostjo 50 točk držijo le še storitve in ne dogajanja v predelovalni dejavnosti, ki še vedno kaže na zelo močno ohlajanje in upad proizvodnih aktivnosti in novih naročil in je daleč pod mejo mejo 50 točk.

Tudi nemški proizvodni PMI je ponovno na najnižji točki v zadnjih 37. mesecih in znaša le 41,0 točke (maj 43,2); s tem je prav tako kot EU indeks že 12 mesecev zapored pod mejo 50 točk. Proizvodna podjetja pričajo o velikem padcu novih naročil, saj so nekateri kupci odpovedali celo že izdana naročila. Kompozitni PMI je le še rahlo nad mejo 50 točk in znaša 50,8,3 točke (maj 53,9) in je s tem celo na 4 mesečnem dnu. Proizvodna podjetja zaznavajo velike padce v drugem kvartalu letošnjega leta, medtem ko je v storitveni dejavnosti zaznati vidno umirjanje rasti.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh