PMI indeks spet obetavno: Že drugi mesec zapored nad 50 točk

Proizvodni PMI znaša marca 50,7 točke in je tako že drugi mesec zapored nad mejo 50 točk, poročajo pri Združenju nabavnikov.

Prejšnji mesec je sicer znašal 51,1 točke, še pred tem pa je bil kar osem mesecev pod to mejo. Bilanca zadnjih dveh mesecev je zato obetavna in kaže na obujanje gospodarske aktivnosti.

Indeks proizvodnih aktivnosti znaša 57,4 točke, indeks novih naročil pa 51,8 točke. Podjetja ponovno beležijo rahlo zmanjšanje števila zaposlenih, saj indeks znaša 48,2 točke. Že eno leto zapored se skrajšujejo dobavni roki, katerih indeks znaša meseca marca 39,3 točke. Po visoki vrednosti v februarju je ponovno padel indeks zalog končnih produktov, ki ima ta mesec vrednost 44,0 točke.

V Evropi ni tako optimistično. Proizvodni PMI Eurozone znaša marca 47,1 točke in je s tem že deveti mesec pod mejo 50 točk. Kompozitni PMI se je ponovno dvignil nad mejo 50 točk in znaša 54,1 točke in se nahaja na 10 mesečnem vrhu, kar nakazuje, da se storitve krepijo mnogo hitreje, kot pa se to dogaja v predelovalni dejavnosti, ki nikakor ne pride čez mejo 50 točk.

Podjetja pričajo o manj optimističnih obetih za to leto, inflacija pa je ostala relativno visoka zaradi visokih rasti cen v storitveni dejavnosti.

Gibanje proizvodnih indeksov PMI kaže, da gospodarska aktivnost še vedno vztrajno pada, kljub nižjim stroškom materialov oziroma nabavnih cen in krajšim dobavnim rokom, a se je v februarju še dodatno okrepila storitvena dejavnost in dvignila vse kompozitne PMI nad mejo 50 točk. Inflacija in višanje obrestnih mer očitno še nadalje vplivata na padec povpraševanja v pridelovalni dejavnosti.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh