Konec rasti cen nepremičnin: je čas za nakup ali prodajo?

»Verjetno ni čas za nakup, če razmišljate, da boste vzeli posojilo in da bo to posojilo odplačeval najemnik ter boste s tem veliko zaslužili je povedala Vesna Levstek, direktorica in solastnica podjetja Nepremičnine plus.

Z dvigovanjem obrestnih mer smo se namreč poslovili od poceni denarja in kredit za vsako figo ni več dobra ideja (pa vprašanje, če je sploh kdaj bil).

Če kupujete zato, ker imate gnečo v stanovanju in možnost, potem pa je vedno čas za nakup, svetuje Vesna Levstek. Kupci imajo danes tudi več časa za razmislek, pravi. V merjenju moči kupec ali prodajalec, je sedaj zmaga na strani kupca, ker ima manjšo konkurenco.

Na nepremičninskem trgu je završalo. Cene stanovanj v Ljubljani namreč ne rastejo več, kažejo podatki statističnega urada. Ne samo to, konkretno je padlo tudi število sklenjenih poslov. V zadnjem četrtletju lanskega leta je bilo, z izjemo koronskega 2020, poslov najmanj po letu 2013, poročajo na Financah.

Kupci imajo sedaj, kot kaže, drugačen profil kot v času nore rasti cen. Več je nakupov družin, za lastno bivanje, manj pa investicijskih nakupov, je povedala Vesna Levstek: »Morda tudi zato, ker najemnine niso sledile rasti cen nepremičnin. Morda nepremičnina ni več tako prepričljiva naložba, poleg razmeroma nizkih najemnin so se dvignili davki, dodatni davki pa se napovedujejo. Donosnosti niso več take, kot so bile. Danes vzeti posojilo z razmeroma visoko obrestno mero in oddati za razmeroma nizko najemnino … ni več tako, kot je bilo v preteklosti.« Najbolj vroča roba so sicer še vedno manjša stanovanja.

 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh