Kako se bosta krepila ChatGPT in ostala UI v letu 2024

Uporabnikov brskalnikov Google Chrome in Microsoft Edge uporablja UI? Katera delovna mesta bo UI pospešeno odpirala?

Razvoj umetne inteligence (UI) je bil v zadnjem letu bliskovit, še posebno na področju generativne umetne inteligence (GenAI). To je področje, ki se osredotoča na ustvarjanje novih vsebin. Takšni in drugačni programi GenAI so se razvijali tako eksponentno, da se zdi meja le nebo. Kaj nas na tem področju čaka v naslednjem letu?

Največ akcije pri GenAI

Pri UI se trenutno daleč največ dogaja prav na področju GenAI, izpostavlja Matej Golob, partner v podjetju CorpoHub in strokovnjak na področju UI (letos smo ga gostili tudi v spletnem pogovoru za naročnike Podjetne Slovenije). Gre za del širše UI, ki se osredotoča na ustvarjanje novih vsebin, kot so besedila, slike, glasba in video.

Medtem ko se UI usmerja v učenje in prepoznavanje vzorcev, se GenAI osredotoča na ustvarjanje novih kombinacij podatkov in na tem področju je bil razvoj v zadnjem letu skokovit. V prihodnjem letu nikakor ne bo popustil, pač pa bo na podlagi vse bolj razširjene uporabe ponudil še več uporabnih in dragocenih rešitev.

»Z vedno bolj sposobnimi modeli (GPT4 in naprej) trenutno vodilnega OpenAI, ki se mu bodo ves čas približevali tudi drugi – vsi že nestrpno pričakujemo Google Gemini –, se bo uporaba še bolj širila. Vse bolj jasno pa bo tudi, kateri primeri uporabe so dejansko vredni največ,« napoveduje Golob.

Kaj pa kot največji prispevek GenAI v letu 2024 navaja kar umetna inteligenca sama oziroma orodje ChatGPT?

»Generativna UI bo verjetno še naprej imela pomemben vpliv na avtomatizacijo in izboljšanje učinkovitosti v različnih panogah. Posebej izstopa njena uporaba v kreativnih industrijah, kjer bo še naprej revolucionirala procese, kot so grafično oblikovanje, generiranje vsebin in razvoj izdelkov. Poleg tega bodo napredki v GenAI pomagali pri obdelavi in analizi velikih podatkovnih zbirk, kar bo prispevalo k hitrejšemu razvoju na področjih, kot so zdravstvo, finance in okoljske študije.«

Golob se s tem strinja, dodatno pa izpostavlja še analize večjih podatkovnih zbirk – ChatGPT Advanced Data Analysis se bo res bistveno bolj uveljavil leta 2024.

»Generativni ustvarjalci videa in glasbe se že pojavljajo. Postali bodo močnejši in uporabniku prijaznejši.«

Naslednja generacija bo presegla klepetalne robote

Naslednja generacija generativnih orodij UI bo daleč presegla klepetalne robote in generatorje slik, ki so nas presenetili in včasih prestrašili leta 2023, piše strokovnjak za umetno inteligenco Bernard Marr v reviji Forbes: »Generativni ustvarjalci videa in glasbe se že pojavljajo. Postali bodo močnejši in uporabniku prijaznejši.« Dodaja, da bodo vgrajeni v kreativne platforme in orodja za produktivnost, tako kot smo letos videli pri tehnologiji ChatGPT.

Dodajanje funkcionalnosti chatbota bo postalo učinkovita strategija za pridobivanje strank. Generativne funkcije UI so že zdaj vključene v iskalnike, denimo Bing ali Google, v orodja za produktivnost (Office) in družabne aplikacije (SnapChat).

Napredek se že dogaja tudi pri nas. »UI že slab mesec vsem zaposlenim pri Gambit trade pomaga pri razvrščanju zadev, s katerimi se naši uporabniki obračajo na nas,« je na začetku novembra na portalu LinkedIn sporočil Aljoša Domijan, ki je ob tem zapisal še naslednje:

»Na nekaj vprašanj pripravlja tudi odgovore. Tako je vse bolj pregledno in hitro. Zaenkrat polavtomatsko, poskusno. Vse res še potrjujemo sami, ampak ne bo več treba dolgo. Kupci, ki niti ne opazijo, da ‘zadaj’ ni vedno človek, nas ocenjujejo bolje. Začetek se zdi otročje preprost in mogoče se komu zdi to malenkost, brez veze.

Ampak vprašajte se, kako majhen odstotek uporabnikov brskalnikov Google Chrome in Microsoft Edge uporablja UI, čeprav jo ima na voljo. Skoraj nihče! Zato sem vesel in ponosen, da smo UI s poslovno ekipo Enaa pripeljali do vsakega od zaposlenih, tako da se bodo lahko vsi učili in pridobivali prvo izkušnjo, kako komunicirati z UI in biti še boljši.«

Novo: orodja za generativno oblikovanje in glasovni sintetizatorji

Drugo leto se bodo pojavile še nove in vznemirljive aplikacije, kot so orodja za generativno oblikovanje in glasovni sintetizatorji, pravi Marr: »Sposobnost razločevanja med resničnim in računalniško ustvarjenim bo postala vse bolj dragoceno orodje kritičnih veščin.«

Pri tem Golob kot eno od področij, ki bodo zelo pomembna v letu 2024, izpostavlja dobro oziroma boljše razumevanje konceptov s strani širše javnosti: »Potrebnega bo veliko izobraževanja, treningov, spoznavanja, širjenja najboljših praks in konstantnega nadgrajevanja na tem področju.«

Brezkodna orodja

Že leta 2019 so v tehnološkem raziskovalnem in svetovalnem podjetju Gartner napovedali, da bo do leta 2024 kar 65 odstotkov razvoja aplikacij opravljenega z orodji brez kod ali z malo kodami. Napoved bi se lahko celo uresničila.

Orodja GenAI, torej ChatGPT in podobna, vsakomur omogočajo ustvarjanje in testiranje aplikacij v nekaj minutah. A zaradi tega delovna mesta na področju kodiranja in programskega inženiringa leta 2024 ne bodo izginila (navsezadnje mora nekdo narediti orodja UI), meni Marr. Dovolj bo tudi priložnosti za ljudi, ki imajo dobre ideje in radi rešujejo probleme, dodaja.

V zvezi z GenAI le ena skrb

Goloba nič ne skrbi pretirano: »Ne strinjam se s precej razširjenim strahom, da nas ta razvoj ogroža. Morda me skrbi le to, da v mojem bližnjem okolju – poslovnem okolju in podjetjih, s katerimi sodelujemo, pa tudi v Sloveniji širše – tega ne bomo izkoristili dovolj hitro in učinkovito. Tako bomo manj inovativni, konkurenčni in uspešni, to pa nikakor ni dobro. Pri nas si zato konkretno prizadevamo, da bi vsi v čim večji meri izkoristili potencial GenAI.«

Kje je rešitev? V ozaveščanju, treningih, delavnicah, dogodkih, razlaganju ter zmanjševanju strahov in napačnih predstav, odgovarja Golob.

Po drugi strani ima ChatGPT v zvezi s svojo uporabo, ali širše, z uporabo GenAI, nekoliko več pomislekov:

»Glavne skrbi vključujejo vprašanja zasebnosti, varnosti in etične uporabe GenAI. Obstaja tudi tveganje za zlorabo tehnologije, na primer v proizvodnji lažnih novic ali zavajajočih medijskih vsebin. Drugo pomembno vprašanje je vpliv na trg dela, saj avtomatizacija lahko vodi do izgube delovnih mest v določenih sektorjih. Obstaja pa tudi skrb, da bi lahko hitri razvoj tehnologije presegel trenutno zakonodajo in ureditvene okvire.«

»Malo za šalo, malo zares: če ne drugega, bomo ljudje imeli vlogo urejevalca svojih seznamov Netflix, HBO in Prime.«

Etični pogled in zlorabe so zagotovo področja, ki jih ne gre zanemarjati, se strinja tudi Golob: »Tega namenoma nisem komentiral, ker je na tem že res veliko poudarka, zato ni potreben še moj.« Tudi glede izgube delovnih mest se Golob ne opredeljuje: »Vsi bomo morali nadgraditi svoja znanja, zato bodo nove vloge nadomestile obstoječe, tako se je dogajalo vedno. Malo za šalo, malo zares: če ne drugega, bomo imeli vlogo urejevalca svojih seznamov Netflix, HBO in Prime.«

Kaj lahko pričakujemo glede nadzora in omejitev?

Golob upa na čimprejšnjo ter čim bolj praktično in učinkovito ureditev na obeh straneh: na eni strani ureditev varstva podatkov, ki so uporabljeni pri delu z GenAI, in na drugi urejeno intelektualno lastnino vsega, kar GenAI generira:

»Ko bosta obe strani dovolj dobro urejeni, bo izginilo veliko strahu in predsodkov, ki trenutno zavirajo učinkovito uporabo. To bi nam olajšalo delo in življenje ter omogočilo marsikaj, česar zdaj še ne počnemo.«

Eden od pomembnejših ukrepov v tej smeri, ki je že bil sprejet, je bila ustanovitev Evropskega sveta za umetno inteligenco (EIA), ki je odgovoren za razvoj etičnega okvira za UI v Evropski uniji.

Kaj o tem pravi GenAI? Odgovor ChatGPT-ja je v zadnjem delu popolnoma izenačen z mnenjem človeškega strokovnjaka:

»V EU in globalno lahko pričakujemo nadaljnji razvoj regulativnih okvirov, ki bodo naslovili izzive. EU je že pokazala zavezanost k oblikovanju strožjih pravil za digitalne tehnologije, vključno z GenAI kot delom svoje strategije za digitalno suverenost. Svetovno bodo verjetno sledili podobni trendi, kjer bodo države in mednarodne organizacije poskušale uskladiti standarde in smernice, da bi preprečile zlorabe in spodbudile etično uporabo tehnologij UI. Vendar bo to zahtevalo uravnoteženje med inovacijami in regulacijo, da ne bi zavirali tehnološkega napredka.«

»Ljudje, ki uporabljajo umetno inteligenco, bodo jemali službe tistim, ki je ne uporabljajo.«

5 trendov UI v 2024

Čeprav bo GenAI tista veja UI, ki bo v prihodnjem letu dobila največji zalet, se bo veliko dogajalo tudi na preostalih področjih. Preverili smo, kateri bodo najpomembnejši trendi UI v prihodnjem letu.

Glede na vse možnosti, ki jih UI ponuja, je ključno, da se razvija in uporablja odgovorno, kar zmanjšuje njeno možnost povzročanja škode, opozarja Bernard Marr…

Berite dalje

»Nekaj ​​nevarnih dejavnikov že poznamo – pristranskost, pomanjkanje preglednosti, možnost izpodrinjanja človeških delovnih mest in naša nezmožnost s stoodstotno gotovostjo trditi, da ne bo nikoli ušla izpod nadzora.«

V letu 2024 se bomo še naprej osredotočali na ublažitev teh težav in ostali pozorni na nove, dodaja.

V storitvenem sektorju se rutinski postopki prepletajo z občasnimi zelo zapletenimi in kritičnimi nalogami.

Berite dalje

Ta je zato idealen preizkusni poligon za integracijo UI v procese, avtomatizacijo vsakdanjega, da bi sprostili človeški čas za vprašanja, ki potrebujejo človeško pomoč, meni Marr.

UI se lahko uporablja za triažiranje začetnih kontaktnih klicev, ustvarjanje prilagojenih rešitev za običajne težave ter ustvarjanje poročil in povzetkov interakcij s strankami, navaja. Raziskava Boston Consulting Group je pokazala, da 95 odstotkov vodij storitev za stranke pričakuje, da bodo njihove stranke v naslednjih treh letih na neki točki oskrbovali roboti z UI.

Na račun umetne inteligence se bodo v letu 2024 odprle številne nove zaposlitvene priložnosti. Delovna mesta bodo odprta za inženirje in tehnike za gradnjo sistemov ter menedžerje z UI, ki bodo nadzirali ekipe virtualnih delavcev. Povečala se bo potreba po vodjih projektov UI, trenerjih in etikih, pravi Marr.

Čaka nas večji napredek pri uporabi kvantnega računalništva za napajanje vedno večjih in kompleksnejših nevronskih mrež in algoritmov, meni Marr.

Berite dalje

Kvantno računalništvo lahko množično pospeši določene računske obremenitve, ki zahtevajo izračune. Vse pogosteje se uporablja v UI. Kvantni algoritmi obdelujejo podatke z uporabo kubitov, ki obstajajo v več kot enem stanju hkrati, v nasprotju s tradicionalnimi računalniškimi biti, ki so lahko vedno samo 1 ali 0.

Umetna inteligenca ne bo jemala služb. Bodo pa ljudje, ki uporabljajo umetno inteligenco, jemali službe tistim, ki je ne uporabljajo, opozarja Marr.

Berite dalje

Če želite napredovati, je razumevanje, kako umetna inteligenca vpliva na vaše delo ali poklic, in razvijanje sposobnosti prilagajanja pravega orodja nalogi izjemno pametna ideja.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh