Gradbeništvo končno navzgor, ostalo žal navzdol

Vsaj v gradbeništvu se svetlikajo žarki upanja, kaže Ekonomsko ogledalo 5/2023, ki ga je objavil Urad RS za makroekononske analize in razvoj (UMAR).

Gradbena aktivnost se je po aprilskem upadu maja spet zvišala, je tudi medletno ostala znatno višja. Sicer pa gospodarski kazanliki niso najbolj obetavni, vse ostalo ostaja bolj kot ne žalostno.
Vrednosti nekaterih kratkoročnih gospodarskih kazalnikov za Slovenijo, povezanih z mednarodno blagovno menjavo in aktivnostjo predelovalnih dejavnosti, so se v povprečju aprila in maja znižale glede na prvo četrtletje. Tudi realni prihodek tržnih storitev se je aprila občutno zmanjšal, manjši je bil tudi medletno. Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv se je aprila na mesečni ravni nekoliko povečal, medletno pa ostal precej manjši.
Gospodarsko razpoloženje, ki se poslabšuje od začetka leta, se je junija še nekoliko oddaljilo od dolgoletnega povprečja. V primerjavi s prvim četrtletjem se je v drugem razpoloženje izboljšalo le med potrošniki in v trgovini na drobno.
Medletna rast cen življenjskih potrebščin se je junija sicer občutno znižala (6,9 odstotka) in bila najnižja po lanskem aprilu. Po drugi strani pa je osnovna inflacija ostala razmeroma visoka (8 odstotkov) in se še ni pričela zniževati.

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh