Digitalni evro je pravno pripravljen

Evropska komisija je predstavila pravno podlago za uvedbo digitalnega evra. Z njim bomo posamezniki in podjetja plačevali kadarkoli in kjerkoli v evrskem območju. Končna odločitev o dejanski uvedbi digitalne valute je sicer v rokah Evropske centralne banke (ECB).

Tam so predlog Komisije odobrili. Prva faza priprave projekta digitalnega evra naj bi bila končana oktobra. Nato bo Svet ECB odločil o prehodu v naslednjo fazo, v kateri bodo nadaljevali razvoj in preizkušanje tehničnih rešitev. Morebitno odločitev o izdaji digitalnega evra pa bodo sprejeli šele po potrditvi pravne podlage. 

»Državljani visoko cenijo evro in mu zaupajo. Veselimo se nadaljnjega sodelovanja z drugimi institucijami pri vzpostavljanju digitalnega evra, da bo naša valuta ustrezala digitalni dobi,«  je povedala predsednica ECB Christine Lagarde.

Digitalni evro ne bi nadomestil gotovine, bo pa poleg te, kartic in aplikacij še eno sredstvo, s katerim bomo lahko plačevali. Deloval bi kot digitalna denarnica, plačevanje pa bi bilo možno tudi brez internetne povezave, na primer z ene naprave na drugo, na odročnih območjih ali pa v podzemnih parkirnih hišah, poroča portal 24ur.

Spletne transakcije bi zagotavljale enako raven varovanja zasebnosti kot obstoječa digitalna plačilna sredstva. Plačila brez internetne povezave pa bi nudila še večjo zaščito osebnih podatkov.

Banke in drugi ponudniki plačilnih storitev, ki bi izdajali digitalne evre, bi morali glede na predlog Evropske komisije osnovne storitve, povezane s tem, ponujati brezplačno. Z digitalnim evrom bi lahko plačevali tudi tisti, ki nimajo odprtega bančnega računa. Račun bi lahko na primer odprli pri pošti ali pa pri občini.

Trgovci bi morali sprejemati digitalni evro kot plačilno sredstvo, pri čemer bi izjema veljala zgolj za male prodajalne, ki že zdaj ne sprejemajo digitalnih načinov plačila. 

  Sorodni prispevki

Pomakni se na vrh